SoundCity – Ένα στούντιο με ιστορία

SoundCity – Ένα στούντιο με ιστορία

Από τον Ορέστη Πέτικο

Μικρόφωνα εντάξει; Τα όργανα ακούγονται καλά; Όλοι στις θέσεις τους; Ταινία έτοιμη; Ξεκινάμε!

Το Sound City Studios ήταν ένα στούντιο ηχογράφησης που δημιουργήθηκε το 1969 στην περιοχή Van Nuys του Los Angeles της California.

Ήταν ένα παραδοσιακό αναλογικό στούντιο χρησιμοποιώντας ταινία εγγραφής για τις ηχογραφήσεις, κάνοντας αρκετά δύσκολη την ζωή των παραγωγών αφού τότε δεν υπήρχε η ευκολία του υπολογιστή και των προγραμμάτων που απλά πατώντας ένα κουμπί μπορούσε να βελτιώσει την φωνή, να διορθώσει μια λάθος νότα ή ακόμα και αλλάξει εντελώς ολόκληρο το τραγούδι. Τότε χρειαζόταν υπομονή, επιμονή,πολλές ώρες πάνω από την κονσόλα και πολλά πισωγυρίσματα της μαγνητικής ταινίας για να βγει ένα τέλειο αποτέλεσμα.

soundcity3

Το στούντιο ανήκε σε 2 επιχειρηματίες, τον Joe Gottfried και τον Tom Skeeter, οι οποίοι είχαν σαν στόχο να φτιάξουν ένα στούντιο ηχογράφησης δίσκων που θα τους απέφερε πολλά έσοδα. Έτσι επένδυσαν , το καθόλου μικρό ποσό για εκείνη την εποχή, των 75.175 δολαρίων προκειμένου να αποκτήσουν την άκρως ποιοτική και χειροποίητη κονσόλα επόμενης γενιάς Neve 8078 φτιαγμένη από τον μηχανικό ιδιοφυία Rupert Neve.

Η κονσόλα αυτή ήταν ο βασικότερος λόγος που οι τοίχοι του Sound City ήταν γεμάτοι από χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Προσέφερε μοναδικό ήχο και ήταν ένα εξαιρετικό εργαλείο γι’ αυτόν που την χειριζόταν. Έτσι φυσικό και επόμενο ήταν το στούντιο να γίνει περιζήτητο και πολλά συγκροτήματα να θέλουν να ηχογραφήσουν εκεί.

soundcity2

To 1970 οι Spirit και ο Neil Young οδήγησαν το στούντιο στα πρώτα του βήματα. Η φήμη του όμως εκτοξεύτηκε με την παρουσία των Buckingham Nicks οι οποίοι ήταν και το πρώτο συγκρότημα που ηχογράφησε στην Neveτο 1973.

Μεγάλα ονόματα όπως οι Tom Petty, REO Speedwagon, Rick Springfield, Santana, Cheap Trick, Fleetwood Mac, Barry Manilow, Fear, Ratt, Rage Against the Machine, Grateful Dead, Foreigner, Queens of the Stone Age, Nine Inch Nails, Metallica, Guns N’ Roses, Johnny Cash και Nirvana ηχογράφησαν εκεί μεγάλες επιτυχίες.

Το SoundCity ήταν σκέτη παρακμή. Ο εξωτερικός χώρος του παρκινγκ πλημμύριζε με το παραμικρό. Στο εσωτερικό του είχε απαίσια μυρωδιά, και οι τοίχοι ήταν βρώμικοι. Θύμιζε έναν μεγάλο σκουπιδότοπο, καθαριζόταν σπάνια και είχε μια μοκέτα η οποία είχε πάνω της από σκουπίδια, μέχρι τσιγάρα και χυμένο ουίσκι από πρόβες.

Ήταν όπως και το ροκ. Χωρίς κανόνες. Χωρίς περιορισμούς. Χωρίς προσχήματα και επισημότητες.

Ήταν το στούντιο που έκανε την μουσική ηχογράφηση να είναι γιορτή. Λόγω της αναλογικής του εγγραφής δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια λάθους από τους καλλιτέχνες. Όταν γινόταν ένα λάθος ανάλωναν πολλές ώρες στο να βγει σωστό αποτέλεσμα. Όμως με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονταν καλλιτέχνες που άξιζαν πραγματικά και ήταν ποιοτικοί. Δεν είχαν την πολυτέλεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή, γι’ αυτό δούλευαν σκληρά και γινόντουσαν συνεχώς καλύτεροι.

Για πολλούς εκτός από την καλύτερη κονσόλα που υπήρχε, είχε επίσης και τον καλύτερο ακουστικό χώρο για την ηχογράφηση των νταμς.

soundcity5

Δυστυχώς όμως η ψηφιακή εποχή προτιμήθηκε γιατί το κόστος εγγραφής ήταν πολύ πιο φθηνό. Η αρχή της δεκαετίας του 90 βρήκε το στούντιο να είναι έτοιμο να κλείσει. Ευτυχώς όμως οι Nirvana επέλεξαν να ηχογραφήσουν το ιστορικό Nevermind εκεί και του έδωσαν περίπου 20 χρόνια παράταση ζωής, καθώς ξαναέφεραν κόσμο για να ηχογραφήσει.

Το studio σταμάτησε τις εμπορικές του ηχογραφήσεις το Μάιο του 2011 και τότε ο Dave Grohl, o πρώην ντράμερ των Nirvana και νυν frontman των Foo Fighters, αγόρασε την Neve 8028 του Studio A και την εγκατέστησε στο προσωπικό του στούντιο 606. Έπειτα αποφάσισε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ , στο οποίο ξετυλίγει τα μυστικά του στούντιο. Δείχνοντας συνεντεύξεις και πρόβες απότους θρυλικούς μουσικούς που ηχογράφησαν μερικά από τα καλύτερα ροκ άλμπουμ όλων των εποχών , δεν διηγείται απλώς την ιστορία του ναού του πραγματικού ροκ, αλλά εξυμνεί το ανθρώπινο στοιχείο στη μουσική. ΟGrohlσυγκεντρώνει μερικούς από τους καλλιτέχνες του θρυλικού στούντιο για να δουλέψουν μαζίπάνω σε ένα άλμπουμ με όνομα Real to Reel.

soundcity4

Χρησιμοποιώντας την ιστορική αναλογική κονσόλα Neve 8078, οι καλλιτέχνες αυτοί επιμένουν μαζί να φτιάχνουν αναλογική μουσική σε έναν ψηφιακό κόσμο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ σε 2 μέρη με Ελληνικούς υπότιτλους.

Sound City pt1

Sound city pt2