Ένα καλοκαίρι χωρίς μουσική που χωρίς το κοινό πέφτει σε μαρασμό

Ένα καλοκαίρι χωρίς μουσική που χωρίς το κοινό πέφτει σε μαρασμό

Όλες οι σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις στις μεγάλες χώρες έχουν αναβληθεί συνήθως για τον επόμενο χρόνο. Coachella, Lollapalooza, Glastonbury, όλα πάνε για του χρόνου, όπως και περιοδείες καλλιτεχνών.

Τα ξένα μουσικά περιοδικά που είχαν σημαντικά έσοδα για την λειτουργία τους από τις εμφανίσεις καλλιτεχνών, είναι σε μαρασμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το 90% των ανεξάρτητων μουσικών χώρων, σε Αγγλία και Αμερική, αν δεν τα στηρίξει το κράτος, δεν θα ανοίξουν ξανά.

Βλέπουμε τις νέες κυκλοφορίες και είναι εντελώς αδιάφορες, αυτά που έβγαιναν κάποτε σε μία εβδομάδα, τώρα δεν βγαίνουν όλο τον χρόνο.

Ο κορωνοϊός ήλθε να ξεσκεπάσει τα προβλήματα που έκρυβαν εδώ και χρόνια, κάτω από το χαλί.

Το ίδιο συμβαίνει και με το site, γι' αυτό γκρινιάζω συνέχεια, όχι μόνο δεν βοηθάνε, αλλά αποσύρονται και μερικοί από αυτούς που ήδη το έκαναν, το μέλλον χλωμό, η μουσική σε κρίση.

Τι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα; τίποτα, μπορεί όμως να μπουν οι βάσεις για το 2021, πρέπει το υπουργείο πολιτισμού να ασχοληθεί σοβαρά με την μουσική, όχι μόνο με αυτήν που αγαπούσαν οι παππούδες σας και οι γονείς σας, αλλά με τα ακούσματα του 21ου αιώνα, την νέα Ελληνική μουσική, τις πηγές διάδοσης, αλλά και δημιουργίας της μουσικής, όποιος επενδύει στο παρελθόν, πάντα χάνει.

Κώστας Ζουγρής