Μια τρελή τρελή τρελή σκέψη για την οικονομία

Μια τρελή τρελή τρελή σκέψη για την οικονομία

Αν τελικά εγκριθεί το πακέτο 32 δις θα έλθουν στην Ελλάδα, με πολλές επιχειρήσεις να τα διεκδικούν επειδή μειώθηκαν τα κέρδη τους ή μπορεί να έβγαλαν και ζημιές στην περίοδο της καραντίνας.

Οι ίδιες εταιρείες είχαν βέβαια αρκετά κέρδη στην προηγούμενη περίοδο και το μόνο που ίσως έκαναν θα ήταν η αύξηση του μισθού των μελών του διοικητικού συμβουλίου δηλαδή του εαυτού τους.

Προτείνω να ενισχυθούν οι εταιρείες που πραγματικά εθίγησαν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συνέπειες της κρίσης, κατά την γνώμη μου ελάχιστες πληρούν τις προϋποθέσεις, γιατί αν μιλάμε για εταιρείες που δηλώνουν μόνιμα ζημιές πρέπει υποχρεωτικά να κλείσουν και να μην μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να ανοίξουν καινούργιες, διαφορετικά ποιος ο λόγος να λειτουργεί κάποιος μια εταιρεία που έχει συνέχεια ζημιές.

Λογικά το κλείσιμο θα κάνει και καλό στην τσέπη τους.

Η σκέψη μου είναι να δώσει η κυβέρνηση καταναλωτικά κουπόνια, ας πούμε 5000 ευρώ σε μισθωτούς που έχουν αμοιβές συγκεκριμένο ποσό και το ίδιο ποσό να δοθεί σε ανέργους του τελευταίου έτους, δηλαδή σ'αυτούς που απολύθηκαν από 1η Σεπτεμβρίου 2019 και όλοι να έχουν την υποχρέωση να χαλάσουν αυτό το ποσό σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ας πούμε 4 μήνες, αγοράζοντας οτιδήποτε.

Αυτό θα τονώσει κατά την γνώμη μου περισσότερο την οικονομία από το να δώσει η κυβέρνηση πχ 1 δις σε εταιρείες που έχουν ανάλογα ποσά σαν ετήσια κέρδη, εκτός και αν αυτές οι εταιρείες αναλάβουν την υποχρέωση να προσλάβουν μεγάλο αριθμό προσωπικού, όχι να μην διώξουν, να προσλάβουν.

Δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη σας, αλλά μην ανησυχείτε κανείς δεν πρόκειται να κάνει κάτι ανάλογο, θα μοιράσουν τα 32 δις στις εταιρείες που εκβιάζουν με απολύσεις.

Κώστας Ζουγρής