Η υπόθεση του "Τιτανικού" ανοίγει ξανά μετά από 108 χρόνια

Η υπόθεση του "Τιτανικού" ανοίγει ξανά μετά από 108 χρόνια

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κλειδί του μυστηρίου κρύβεται στον ασύρματο τηλέγραφο του πλοίου.

Δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες έκρινε πως η υπόθεση του "Τιτανικού" μπορεί να ανοίξει ξανά και επισήμως μετά από 108 χρόνια. Το πιο διάσημο ναυάγιο όλων των (σύγχρονων) εποχών προκλήθηκε όταν το φαινομενικά αβύθιστο RMS Titanic βoύλιαξε στον πάτο του Ατλαντικού Ωκεανού κατά τη διάρκεια του δρομολόγιου από το Σάουθαμπτον της Μεγάλης Βρετανίας προς το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Σήμερα, όμως, όπως διαβάζουμε στην The Washington Post, κάποιοι ερευνητές αποφάσισαν να ρίξουν εκ νέου φως στο μυστήριο που το περιβάλλει.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει η ερευνητική ομάδα είναι να περισυλλέξει τον ασύρματο τηλέγραφο Μαρκόνι που βρίσκεται ακόμη εντός του ναυαγίου και οποίος είναι πολύ πιθανό να περιέχει πολύτιμες πληροφορίες για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα της 14ης προς 15ης Απριλίου του 1912 που κόστισε τη ζωή 1500 ατόμων. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό οι ερευνητές να βρουν και άλλα κειμήλια της εποχής που ίσως τους δώσουν τις απαντήσεις που αναζητούν.

Φυσικά, για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την έρευνα τους χρειάστηκε πρώτα να πάρουν ειδική άδεια για αυτοψία - μία άδεια που δίνεται πρώτη φορά στα χρονικά μετά το τραγικό δυστύχημα. Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές είχαν το δικαίωμα να εξετάζουν τον βυθισμένο "Τιτανικό" μονάχα εξωτερικά -με την επιφάνειά του να είναι κατεστραμμένη εδώ και χρόνια από τους υδρόβιους μικροοργανισμούς- και ποτέ στο εσωτερικό του.

https://www.youtube.com/watch?v=YgMALGkAeEg

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των Η.Π.Α πιστεύει ότι το ναυάγιο πρέπει να εκλαμβάνεται ως τάφος των χιλιάδων νεκρών.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των Η.Π.Α από την άλλη πλευρά προβάλει αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη έρευνα. Ο λόγος; Διότι πιστεύει ότι το ναυάγιο πρέπει να εκλαμβάνεται ως τάφος των χιλιάδων νεκρών και ο σεβασμός προς αυτούς απαιτεί να μη μετατραπεί σε μία "υποβρύχια ανασκαφή" για να γεμίζουν τα μουσεία τις βιτρίνες τους. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχει απόφαση δικαστηρίου οι αντιρρήσεις αυτές θα καμφθούν και, καλώς ή κακώς, σημαντικά ευρήματα σχετικά με το ναυάγιο θα βγουν στο φως μετά από περισσότερο από έναν αιώνα.

https://www.youtube.com/watch?v=JAl8dO9tdlE

Με πληοροφορίες από esquire