Πρέπει να βοηθάμε, αν μπορούμε, όσους έχουν ψυχολογικά προβλήματα;

Πρέπει να βοηθάμε, αν μπορούμε, όσους έχουν ψυχολογικά προβλήματα;

Η ψυχολογική στήριξη σε ένα άτομο που έχει ψυχολογικά προβλήματα πιστεύω ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όμως ζούμε σε μία κοινωνία που δύσκολα προσεγγίζει ο ένας τον άλλο και αυτό έχει σαν συνέπεια την αποξένωση, την μοναξιά και σε κάποιο βαθμό και τα ψυχολογικά προβλήματα.

Σε όλες τις περιπτώσεις και ειδικά στην κατάθλιψη, ένας ειδικός είναι ο αρμόδιος για να προσφέρει την κατάλληλη βοήθεια, εμείς σαν άνθρωποι όμως δεν πρέπει να παύουμε να δείχνουμε ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο μας.

Είχα μια συζήτηση πρόσφατα με φίλο, ο οποίος έχει την άποψη ότι πάντα υπάρχει ο φόβος να σου μεταδώσει ο 'ασθενής' ένα μέρος από τα προβλήματα του, τα οποία δεν είναι εύκολο σε πολλές περιπτώσεις να θεραπευθούν.

Δεν είμαι ψυχίατρος βέβαια, όπως και πολλά άλλα, αλλά δεν μπορώ να μην δώσω σημασία σε κάτι που υποπίπτει στην αντίληψη μου και αν μπορώ να βοηθήσω, έστω και χωρίς πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Τα περισσότερα προβλήματα, ή αν θέλετε πολλά από αυτά οφείλονται στην μοναξιά, οι ειδικοί λένε ότι περίπου ένα 33% των ενήλικων που είναι μεγαλύτεροι από 30, ζουν μόνοι και αυτό δεν προκαλεί και τα καλύτερα συναισθήματα.

Βέβαια από την λογική πλευρά, αυτό είναι παράλογο, γιατί αφού νιώθουν μοναξιά, γιατί δεν επικοινωνούν με τον άλλο;

Ο φόβος της απόρριψης, τα meto, methree κλπ όσο να ναι έχουν προκαλέσει κάποιο φόβο, αλλά γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει πια αυτή η επικοινωνία της παλιάς γειτονιάς.

Θα έχετε προσέξει ότι συχνά προτρέπω όσους μας ακολουθούν, να δείχνουν την αγάπη τους στον συνάνθρωπο τους, υπάρχει τόση μοναξιά, που αυτό το κρίνω απαραίτητο, εσείς τι λέτε; πρέπει να νοιαζόμαστε για τα προβλήματα των άλλων ή να αδιαφορούμε και να προσπαθούμε να επιζήσουμε στην δύσκολη εποχή αδιαφορώντας για τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα των άλλων.

Κώστας Ζουγρής

Γίνε μέλος στην ομάδα μας, η μουσική φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους