Μια ζωή με 16000 ραδιοφωνικές ώρες, ιδανικό όνειρο για ένα δεκαεξάρη 16 ετών, τόσο ήμουν όταν αγόρασα τον πρώτο μου δίσκο 45''. Ήξερε τότε ακριβώς ο 16χρονος Γιάννης τι έπρεπε να κάνει και είχε διαλέξει από τότε την αφοσίωσή του στην μουσική.
Το 2014 λοιπόν Γιαννάκη, που αγαπούσες από μικρός την μουσική, θα πρέπει να βρεις τρόπο να την κοπανήσεις στο εξωτερικό, ίσως εκεί καταφέρεις να έχεις την μακροβιότερη ραδιοφωνική εκπομπή στον πλανήτη, να σε εκτιμήσουν περισσότερο οι κυβερνήσεις τους και αρκετοί από τους υπόλοιπους, αυτό βέβαια δεν αφορά τους μελλοντικούς ακροατές σου που στην κυριολεξία θα γράψουν την ιστορία της ζωής σου αν δεχθούμε το σενάριο του Terminator που όλα είναι προδιαγεγραμμένα. Ίσως έτσι αποφύγεις το να σου λένε οι εκπρόσωποί τους, δίκιο έχεις που δεν σε πληρώσαμε για την εργασία σου, αλλά πήγαινε στα δικαστήρια να το βρεις, εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες, να φεύγεις από αυτήν την συνάντηση με την συγκεκριμένη συνομιλία και επιστρέφοντας σπίτι σου να ακούς στην τηλεόραση μια απελπισμένη γυναίκα με σοβαρή καρδιοπάθεια και αναπηρία από αυτό, να της λέει ακριβώς το ίδιο ο γιατρός-επιτροπή, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σε πληρώνουμε, πήγαινε στα δικαστήρια να διεκδικήσεις το δίκιο σου, (ή πέθανε, αυτό δεν το είπε, αλλά είναι αυτονόητο).
Το να δώσω συμβουλές στον 16χρονο Γιάννη, θα ήταν σαν να θέλω να γράψω την αυτοβιογραφία μου. Αν την έγραφα, θα ήταν σαν υπόδειξη ακριβώς του τι έπρεπε να κάνει, αλλά πάνω απ' όλα να έχει και την ανάλογη τύχη που είναι ένας βασικός παράγοντας για να πετύχει κανείς στην ζωή του, πέρα από τις ικανότητες και την διαίσθηση του να επιλέξει αυτό που θα τον βοηθήσει στην ζωή του. Αν βέβαια ο 16χρονος Γιάννης μεγάλωνε στον αιώνα που διανύουμε, πιστεύω ότι όσο καλή διάθεση-ικανότητες και να είχε, θα ήταν εντελώς απίθανο να είχε αυτά που του χάρισε στην πραγματικότητα η ζωή. Η ενασχόληση με την μουσική στις μέρες μας, δεν δίνει τις ίδιες ευκαιρίες με το παρελθόν και το πιθανότερο θα ήταν ο Γιάννης των ημερών μας να δυσκολευόταν αρκετά, ακόμα και στο να επιζήσει.
Ο Γιάννης Πετρίδης σε ηλικία 17 ετών
Η μουσική που παραμένει μία σημαντική πηγή εσόδων για πολλά κράτη, παρά την κρίση που περνάει, στην χώρα μας έχει απαξιωθεί εντελώς με κυριότερους υπεύθυνους τους εκάστοτε κυβερνώντες που είναι «πολιτικά ζώα» και δεν έχουν καμία σχέση με τις τέχνες ούτε αντιλαμβάνονται την σημασία τους στον πολιτισμό, τους ενδιαφέρει περισσότερο να γίνουν υπουργοί πολιτισμού, μόνο για τον τίτλο, δεν είναι τυχαίο το ότι από το συγκεκριμένο υπουργείο έχουν περάσει κορυφαίοι πολιτικοί μας. Σε όλες σχεδόν τις χώρες η μουσική είναι στην καθημερινή επικαιρότητα και αρχηγοί κρατών μιλάνε με τους καλλιτέχνες για το πως μπορεί η κάθε κυβέρνηση να προωθήσει το έργο τους, γιατί πέρα από την τέχνη, υπάρχουν και τα έσοδα για το κράτος.
Σε καμία χώρα η μουσική απαξίωση δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που έχει στην Ελλάδα. Ευθύνες βέβαια, εκτός των πολιτικών, αναλογικά έχουμε ίσως όλοι μας σαν πολίτες μια και οι καλλιτεχνικές μας ανησυχίες δεν είναι οι καλύτερες, οι δισκογραφικές εταιρίες, ο τύπος που σπάνια έχει την ικανότητα να διαλέγει και να προωθεί τα σωστά πράγματα επιλέγοντας πιο πολύ το να κάνει δημόσιες σχέσεις και πολλά άλλα που θα απογοητεύσουν πιο πολύ τον κάθε 16άρη σημερινό Γιάννη. Αυτό που μπορώ όμως να του πω με σιγουριά, είναι ότι η προσπάθεια σχεδόν πάντα ανταμείβεται, και πάντα θα υπάρχει ελπίδα.
Κανείς δεν χαρίζει σε κανένα τίποτα και όλοι όσοι πετυχαίνουν τον στόχο τους, τα καταφέρνουν μετά από επίπονη προσπάθεια και πείσμα, οι πιθανότητες να κερδίσει κανείς κάποιο λαχείο στην ζωή είναι ελάχιστες, αλλά ακόμα και αν συμβεί αυτό, αν δεν κάνει το σωστό, τα χρήματα γρήγορα θα εξαφανισθούν.
Ο Γιάννης Πετρίδης ξεκίνησε το 1975 στην Ελληνική Ραδιοφωνία την εκπομπή ‘’ Ποπ Club’’ που αργότερα μετονομάστηκε σε ‘’από τις 4 στις 5’’ και χαρακτηρίστηκε ως η μακροβιότερη καθημερινή μουσική εκπομπή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι κάτοχος μίας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές μουσικές συλλογές στον κόσμο και οι γνώσεις του καλύπτουν πολλά μουσικά είδη καθώς έχει αφιερώσει την ζωή του στην μουσική.
Είναι ο μόνος Έλληνας με δικαίωμα ψήφου στο Rock and Roll Hall Of Fame. Σήμερα συνεχίζει την εκπομπή στην ΕΡΤ καθημερινά 4 με 5 το απόγευμα. Στις δραστηριότητες και το μουσικό site apotis4stis5.com
Πηγή: www.lifo.gr Δημοσιεύθηκε το 2014