Από πότε έπαψαν οι Έλληνες να ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις στις μουσικές εξελίξεις;

Από πότε έπαψαν οι Έλληνες να ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις στις μουσικές εξελίξεις;

Άκουγα πριν από λίγο στο ραδιόφωνο, όχι το Ελληνικό, την Mary J. Blige και αυτομάτως συνειδητοποίησα ότι αυτή η καταπληκτική τραγουδίστρια δεν θα μπορούσαν να πω ότι είναι από τις αγαπημένες του Έλληνα.

Κι όμως είναι κορυφαίο όνομα στο εξωτερικό με επιτυχίες και στον κινηματογράφο, πολλά τραγούδια στο τσαρτ, γενικά είναι πρώτο όνομα τα τελευταία 25-30 χρόνια.

Γιατί λοιπόν αυτή η γυναίκα δεν κατάφερε να γίνει περίπου σαν την Diana Ross, που είναι αποδεκτή από όλους.

Η απάντηση μου είναι ότι όλα ξεκίνησαν με την έλευση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας η οποία έκανε περίπου αυτό που κάνει τώρα το διαδίκτυο με τις μουσικές πλατφόρμες.

Δεκάδες σταθμοί, εκατοντάδες παραγωγοί με τον καθένα να προσπαθεί να παίξει πάντα αυτά που δεν έχουν παίξει οι άλλοι και φτάσαμε έτσι στο σημερινό χάλι.

Βάζεις και ακούς τους πετυχημένους ραδιοφωνικούς σταθμούς και νομίζεις ότι είσαι από άλλο πλανήτη. Σπάνια θα ακούσεις γνωστά κομμάτια, θα παίζουν συνήθως άγνωστα, που δεν είναι απαραίτητα άσχημα, δεν είναι όμως αυτό που κάνει ένα τραγούδι να ξεχωρίζει, ή θα παίζουν τραγούδια διασκευές από διάφορους 'δήθεν' συνήθως σε ύφος lounge που τόσο αρέσει στην Ελλάδα.

Είδα προχθές στο fb δύο γνωστά μου κορίτσια να ποστάρουν ένα τραγούδι με έναν dj από αυτούς που είναι γνωστοί στην Ελλάδα, στην Αυστρία, λίγο στην Ιταλία , άντε και γ' κατηγορίας στην Γερμανία.

Όλοι αυτοί δυσανασχετούν όταν τους λέμε, μόλις βγάλουν το πρώτο τους τραγούδι, για την αξία των Kendrick Lamar, Lorde, Τaylor Swift, Billie Eilish κλπ, αυτοί έχουν τους δικούς τους ήρωες, αυτούς που ξέρουν μόνο αυτοί.

Πριν από την ιδιωτική Ραδιοφωνία υπήρχαν λίγες εκπομπές, αφού ακούγαμε μόνο ΕΡΤ, αυτό δεν είχε βέβαια την πολυμορφία που έχουμε τώρα, αλλά δεν υπήρχαν και πολλοί οι οποίοι θέλουν να εντυπωσιάσουν όπως τώρα και παίζουν άσχετα.

Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε με το site, δηλαδή το να κάνουμε τους έξυπνους και να βάζουμε μέτρια τραγούδια μόνο και μόνο για να είμαστε διαφορετικοί, μπορείς να είσαι διαφορετικός αν παρακολουθείς την μουσική από τις πηγές της και παρουσιάζεις εγκαίρως τους καλλιτέχνες.

Προσπαθήστε όσο σας επιτρέπουν τα οικονομικά σας να στηρίζετε την σελίδα μας και κάντε την γνωστή στα παιδιά σας, κανείς δεν έχασε ακούγοντας Πετρίδη και βλέποντας το site μας ή διαβάζοντας κάποτε το Ποπ & Ροκ.

Κώστας Ζουγρής