Ποιος κάνει κουμάντο στην μουσική σήμερα;

Ποιος κάνει κουμάντο στην μουσική σήμερα;

Μιλάγαμε με τον Πετρίδη για τη αυταπάτη που έχει κυριεύσει μερικούς που νομίζουν ότι τώρα μπορούν να κατευθύνουν τις τύχες των καλλιτεχνών και να περιορίσουν την δραστηριότητα αυτών που κυκλοφορούν νέα τραγούδια επιλέγοντας αυτούς που θέλουν αυτοί και όχι οι εταιρείες.

Δυστυχώς όμως σήμερα η επιρροή των εταιρειών είναι μεγαλύτερη από ποτέ και είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν νέο καλλιτέχνη να προωθήσει το έργο του, όσο αξιόλογο και αν είναι.

Πριν από μερικές μέρες, ο David Crosby που έχει μπει δύο φορές στο Rock and Roll Hall Of Fame σαν ιδρυτικό μέλος των Byrds και Crosby, Stills, Nash and Young είπε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την μουσική αφού δύσκολα θα βγάλει έστω και λίγα χρήματα.

Αυτοί που βγάζουν χρήματα είναι όσοι μπορούν να μαζεύουν κόσμο στις συναυλίες τους και αυτοί είναι συνήθως οι βετεράνοι.

Διαβάσαμε προχθές για το ότι ονόματα όπως οι BTS έχουν εκατομμύρια ψεύτικους ακόλουθους δημιουργώντας μια πλασματική εικόνα στο κοινό για την επιτυχία τους, σ'αυτό οι μεγάλες εταιρείες έχουν απόλυτη κυριαρχία.

Για άλλη μια φορά θα σας μεταφέρω το δικό μας πρόβλημα, σε απόλυτους αριθμούς, βάσει επισήμων στοιχείων, έχουμε την ίδια σχεδόν επισκεψιμότητα με αρκετές από τις μεγάλες εφημερίδες και άλλα έντυπα τις χώρας μας, όμως δεν έχουμε καμία πρόσβαση στους μηχανισμούς προώθησης που βασικά στηρίζεται στην αμοιβαία βοήθεια μεταξύ εντύπων που ανήκουν στον ίδιο όμιλο και βέβαια την πολιτική επιρροή αυτών των εντύπων.

Εμάς δεν πρόκειται ποτέ να μας φωνάξει κανένας υπουργός, όπως δεν έκανε κανείς τα προηγούμενα χρόνια.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους νέους καλλιτέχνες, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικά τρόπος να γίνουν γνωστοί.

Περιπτώσεις όπως αυτή του Sin Boy αποτελούν σπάνιες εξαιρέσεις και τι νομίζετε ότι θα πάρει από τα εκατομμύρια στο YouTube ίσως σε 1 χρόνο εισπράξει όσα παίρνει ένας καθιερωμένος για μία καλή συναυλία του.

Πόσους νέους καλλιτέχνες με απήχηση όπως ο Sin Boy έχει η Ελλάδα;

Σήμερα οι εταιρείες με τις μουσικές πλατφόρμες δημιουργούν το γούστο του κοινού, όχι το κοινό το τι θα προωθούν οι εταιρείες.

Παλαιότερα κάθε εβδομάδα είχαμε καινούργια ονόματα με απήχηση, τώρα 2-3 φορές τον χρόνο, ίσως αυτό λέει κάτι σ'αυτούς που νομίζουν ότι έχουν το πάνω χέρι.

Κώστας Ζουγρής