Οι άνθρωποι μισούν τις τιμωρίες και η πολιτεία το αξιοποιεί όπως νομίζει

Οι άνθρωποι μισούν τις τιμωρίες και η πολιτεία το αξιοποιεί όπως νομίζει

Πόσες φορές έχετε διαπιστώσει ότι κάποιος σας προκάλεσε ζημιά στο αυτοκίνητο σας ενώ ήσασταν παρκαρισμένος και δεν άφησε τα στοιχεία του;

Αυτός ο άνθρωπος το πιθανότερο ήταν να είναι ασφαλισμένος, όμως το ενδεχόμενο τιμωρίας και η έλλειψη παιδείας τον οδήγησε στο να αποφύγει να κάνει ένα τόσο απλό πράγμα.

Κάπως έτσι ίσως ξεκίνησε και ο φόνος της βιολόγου στην Κρήτη, την κτύπησε με το αυτοκίνητο και για να γλυτώσει τις συνέπειες η κατά πάσα πιθανότητα άρρωστη ψυχική του κατάσταση τον οδήγησε στα υπόλοιπα.

Η κοινωνία μας σε μεγάλο ποσοστό έχει μάθει να ξεπερνά τις μικρές οι μεγάλες παραβάσεις ανώδυνα ή και εντελώς ατιμώρητα.

Στις γιορτές μας επιστρέφουν τις πινακίδες, σκοτώνουμε τους γονείς μας, μας τιμωρούν με 1 χρόνο φυλακή, αν δεν μας αθωώσουν γιατί ήταν κακοί άνθρωποι, λες και μας είχαν δεμένους στο σπίτι, μέχρι τα γεράματα μας.

Πολλοί, ειδικά οι εύρωστοι οικονομικά, με διάφορα δικονομικά κόλπα δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο κράτος το οποίο 'το παίζει τρελός', έκλεψε τα χρήματα αυτών που είχαν μετοχές στην αγροτική τράπεζα, στα ταχυδρομεία, αλλά και πολλούς ιδιώτες, για προστασία του επενδυτικού κοινού. Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια, σε όλους αρέσει βέβαια το μπάχαλο.

Όποιος τιμωρεί είναι ο κακός, ακόμα και αν μιλάμε για βαρύ παράπτωμα, ποια είναι η αντίδραση μας μόλις βλέπουμε έναν αστυνομικό να φέρετε βίαια σε πολίτη; τον γιουχάρουμε, ανεξάρτητα του αν ξέρουμε το αν αυτός έχει κάνει λίγο πριν 10 φόνους.

Ποια είναι η θέση μου; δεν λέω σώνει και καλά να τιμωρεί η πολιτεία, αυτό που θα ήθελα είναι να τηρείται το σύνταγμα και οι νόμοι, αν δεν μας αρέσουν ας τους αλλάξουμε, αλλά κάποτε πρέπει να ισχύει αυτό που ψηφίζουμε.

Κώστας Ζουγρής