Αν δεν αγαπήσουμε την πατρίδα μας, προκοπή δεν θα δούμε

Αν δεν αγαπήσουμε την πατρίδα μας, προκοπή δεν θα δούμε

Μεγαλώσαμε με μια σειρά από ανθρώπους που φρόντισαν να καλλιεργούν την εντύπωση ότι είμαστε πολίτες που λατρεύει την πατρίδα του και θα κάναμε τα πάντα για να την υπηρετήσουμε και να την δούμε να βελτιώνεται σε κάθε τομέα.

Δυστυχώς θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω, προσωπικά πιστεύω ότι ο λαός μας αγαπάει περισσότερο τον εαυτό του, την τσέπη του και την οικογένεια του.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα τόσο κακό, όμως όταν όλη μας η ζωή έχει σαν σκοπό το πως να εξαπατήσει το κράτος για το προσωπικό του όφελος και λογικά σε βάρος των υπολοίπων, δεν θα έλεγα ότι είναι και το ιδανικό.

Κανείς λαός βέβαια δεν γεννιέται ιδανικός, ο χαρακτήρας δημιουργείται πολλές φορές με μέσα που δεν τα εγκρίνουν όλοι, όμως ο άνθρωπος είναι ένα παράξενο ζώο, σκεφτείτε αυτούς που κυνήγαγαν τον ξιφία, και αν δεν έχει την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση από τους γονείς του και τους δασκάλους του, δεν θα βρει εύκολα τον δρόμο του.

Έχει μεγάλη σημασία η πολιτεία να επιλέγει τους κατάλληλους ανθρώπους για τις κατάλληλες θέσεις και να αγαπάμε και να είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε την πατρίδα μας αν χρειασθεί σε μερικά απλά πράγματα.

Το έχω ξαναγράψει, στα φέρυ μποτ της Σαλαμίνας δεν βρέθηκε εδώ και δεκαετίες ένας άνθρωπος να τους πει ότι αν στην αποβίβαση έδιναν εντολή να βγαίνει μία μία σειρά το πλοίο θα άδειαζε σε ελάχιστο χρόνο, ενώ όπως τα αφήνουν να βγαίνουν όλα μαζί θέλεις 10' περίπου για να βγεις, δηλαδή όσο είναι η διαδρομή σχεδόν.

Στο ίδιο νησί είναι φανερό ότι οι ημέρες δόξας του παρελθόντος έχουν περάσει προ πολλού.

Η δημοτική αρχή είναι ανύπαρκτη, ο καινούργιος θα αναλάβει λέει τον Σεπτέμβριο, εντάξει το έχουμε μάθει, σχεδόν πάντα μετανιώνουμε για όποιον έχουμε ψηφίσει, όμως σ'αυτό το νησί και ίσως σε άλλες περιοχές, οι υπάλληλοι του δήμου ανήκουν στην τοπική κοινωνία.

Τα σκουπίδια κοντεύουν να πνίξουν το νησί, δεν θα μπορούσαν οι υπάλληλοι του δήμου να πουν, θα δουλέψουμε ένα Σαββατοκύριακο χωρίς χρήματα για να καθαρίσουμε το νησί μας, αφού ο μαρασμός που είναι φανερός, σιγά σιγά έχει επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, συνεπώς σε όλους, γιατί δεν το κάνουν, αλλά κατηγορούν ενδεχομένως τον Αλαφούζο που με το ΣΚΑΪ συχνά έχει καθαρίσει αρκετές περιοχές της Αττικής, με την βοήθεια βέβαια του κόσμου, που δεν είναι όλος αδιάφορος για το περιβάλλον.

Η νοοτροπία του γιατί εγώ και όχι ο άλλος δεν ωφελεί το σύνολο, αν σε δει να καθαρίζεις κάποιος, ίσως φιλοτιμηθεί και το κάνει και αυτός.

Αυτό βέβαια είναι ένα απλά παράδειγμα για το πώς νομίζω ότι 'τρέχει η χώρα'.

Για να μην σας κουράζω, αυτοί που μπορούν να σώσουν την χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό οι δημόσιοι υπάλληλοι, αν κάνουν σωστά την δουλειά τους, η χώρα θα φτάσει γρήγορα σε ένα διαφορετικό επίπεδο.

Όλοι μας ξέρουμε πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο, τα βλέπουμε καθημερινά, αλλά όπου μας συμφέρει προσωπικά, κάνουμε τα στραβά μάτια.

Δεν φταίνε βέβαια οι δημόσιοι υπάλληλοι για το χάλι μας, όμως είναι τα μάτια της πολιτείας και συχνά βλέπουν τι συμβαίνει, είτε είναι δικαστικοί, εφοριακοί, αστυνομικοί, γιατροί, και όλοι αυτοί που έχουν την βασική ευθύνη για την λειτουργία ενός κράτους.

Το κείμενο αυτό δεν είναι παγίδα για τους φανατικούς, εμείς την χάσαμε την ζωή μας και η ευθύνη ανήκει σε πολλούς, δεν φταίει, όπως νομίζουν μερικοί, ένας, δύο, δέκα άτομα, σε κίνδυνο να μην δουν άσπρη μέρα βρίσκονται και τα παιδιά μας, τουλάχιστον ας σωθούν τα εγγόνια μας.

Ενώ γράφω αυτές τις γραμμές ακούω σε Αγγλικό ραδιόφωνο να μιλούν με ενθουσιασμό για τους αρχαίους Ελληνικούς μύθους. Εδώ μόλις διαβάσουν μερικοί για την αρχαία Ελλάδα, βγάζουν σπυριά, δεν είναι έτσι, το είπαν πρώτοι οι Κινέζοι και μόνιμη προσπάθεια αμφισβήτησης,

Όταν όλοι θα σκεφτούν αυτό το, για την 'Ελλάδα ρε γαμώτο' που δεν ήταν μία απλή φράση από την Πατουλίδου, και πιο πολύ βέβαια οι 10-20 οικογένειες που κρατούν στα χέρια τους την οικονομία της χώρας, αλλά έχουν καβούρια στις τσέπες τους, θα αλλάξουν πολλά

Όλα αυτά βέβαια ανεξάρτητα του ποιος είναι στην εξουσία.

Κώστας Ζουγρής