Συγκρίνεται ο Drake με τους Beatles?

Συγκρίνεται ο Drake με τους Beatles?

Στα τέλη Ιουνίου ο Drake έφτασε τα 35 τραγούδια στο Top 10 του Billboard Hot 100 και πέρασε στη 2η θέση, αφήνοντας πίσω του τους Beatles με 34. Πλέον, κυνηγάει τη Madonna, η οποία έχει 38 τραγούδια που έχουν μπει στο Top 10 κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Με τον ρυθμό που ο Drake παράγει επιτυχίες, το ρεκόρ αυτό θα σπάσει άμεσα. Τη μέρα που είδα τους τίτλους των ειδήσεων σχετικά με το επίτευγμα του Drake να προσπεράσει τους Beatles, κατευθείαν αναρωτήθηκα: Τίθεται θέμα σύγκρισης και αν ναι, υπό ποιους όρους?

Οι Beatles πρωτοστάτησαν στη βρετανική εισβολή, κυκλοφόρησαν δίσκους και τραγούδια που συγκαταλέγονται στα καλύτερα όλων των εποχών, άσκησαν τεράστια επιρροή στις επόμενες γενιές μουσικά και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της RIAA έχουν πουλήσει μέχρι σήμερα μόνο στις ΗΠΑ 183.000.000 albums.

Όλα αυτά τα κατόρθωσαν ηχογραφώντας μέσα σε μια δεκαετία μόνο!

Από την πλευρά του, ο Drake, όντας ενεργός από το 2000, ανήκει ήδη στους πιο διακεκριμένους rappers, έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από πολύ καλούς δίσκους, έχει πουλήσει 16.500.000 albums στις ΗΠΑ και εξελίσσεται στο βασιλιά του μουσικού streaming, καθώς μόνο μέσα στο 2018 συγκέντρωσε 11,13 δισεκατομμύρια streams. Μόνο το τελευταίο album του “Scorpion” είχε 4,57 δισεκατομμύρια streams και κέρδισε 3,9 εκατομμύρια ισοδύναμες μονάδες albums, από τα οποία μόνο οι 330.000 προήλθαν από πωλήσεις albums.

Η εποχή των Beatles και αυτή του Drake απέχουν παρασάγγας. Από τη δεκαετία του ’60 μπορεί να μην έχουμε απόλυτα ακριβή στοιχεία πωλήσεων, αλλά ένα είναι σίγουρο: Όποιος ήθελε τότε να αγοράσει ένα album, έπρεπε να δώσει τον οβολό του στο δισκοπωλείο και οι Beatles έκαναν θραύση. Τόσο μεγάλη που μέχρι και νεότερες κυκλοφορίες τους όπως το «1» πούλησε 10.000.000 αντίτυπα στις ΗΠΑ.

Στην εποχή του streaming, αρκεί ένα κλικ, αλλά αυτό είναι δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν. Χρηματικά και μόνο, η πώληση του ισοδύναμου έχει χάσει την αξία της. Ακόμα και η αντιστοιχία των streams με τις πωλήσεις ισοδύναμων είναι δυσανάλογη. Στο “Scorpion” του Drake. 4,57 δισεκατομμύρια streams μεταφράστηκαν σε περίπου 3,6 εκατομμύρια ισοδύναμες μονάδες. Όμως, σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις Top 10 hit, αν μπορέσεις να ξεχωρίσεις από το σωρό των χιλιάδων κυκλοφοριών καθημερινά στο Spotify, το Apple Music, το Tidal και το Deezer. Τα κλικς είναι το παν, είναι μια κίνηση άκοπη και αβίαστη που μπορούμε να την κάνουμε από τον υπολογιστή ή το κινητό μας, όπου κι αν βρισκόμαστε. Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται το μίγμα marketing που ακολουθεί κάθε εταιρεία ή κάθε καλλιτέχνης. Και ο Drake έχει κατορθώσει να κατακλύζει όλες τις υπηρεσίες streaming και να παίρνει δισεκατομμύρια κλικς.

Μπορεί όμως να συγκριθεί με τους Beatles? Ούτε κατά διάνοια. Έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια από τη διάλυση τους και σχεδόν κανένας δεν έχει κατορθώσει να τους ξεπεράσει εμπορικά. Παράλληλα, αρκετά albums τους πλασάρονται στις υψηλότερες θέσεις των λιστών με τα καλύτερα όλων των εποχών, ενώ η επιρροή τους στους τραγουδοποιούς αυτών των 5 δεκαετιών ήταν και παραμένει μεγάλη. Ο Drake είναι ένας πολύ καλός καλλιτέχνης του hip-hop με τεράστια δυναμική στο streaming, αλλά ως εκεί. Όσο για ρεκόρ, δύσκολα στοιχειώνουν, κάποια στιγμή σπάνε, χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως όποιος το σπάσει είναι αυτόματα καλύτερος από τον προκάτοχό του. Και όπως μου είπε πολύ εύστοχα κάποτε κάποιος: «Για να κατορθώσουν ακόμα και οι πιο διακεκριμένοι καλλιτέχνες όσο πέτυχαν οι Beatles μέσα σε 10 χρόνια, μάλλον θα χρειαστούν 2-3 ζωές».

Χρήστος Γκούβελος