Η Στέγη στο Mittelfest της Ιταλίας...

Η Στέγη στο Mittelfest  της Ιταλίας...

Έλληνες διεθνείς, Έλληνες διεθνώς. Η Ελλάδα στα καλύτερά της.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, πιστή στην αποστολή της για απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων των Ελλήνων καλλιτεχνών, καλλιεργεί την αδιάκοπη και ουσιαστική συνεργασία και σύμπραξη με διεθνείς οργανισμούς, με σκοπό να κάνει γνωστή τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή εκτός Ελλάδας. Πάνω από 60 παραγωγές Ελλήνων καλλιτεχνών έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα φεστιβάλ και θέατρα σε όλο τον κόσμο, από το Φεστιβάλ της Αβινιόν ως το Διεθνές Φεστιβάλ Σαντιάγο Α Μιλ στη Χιλή και από το Grec Festival στη Βαρκελώνη ως το Lift Festival του Λονδίνου και το Münchner Kammerspiele του Μονάχου με την υποστήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια».

H Στέγη συνεργάζεται φέτος τον Ιούλιο με το Mittelfest, ένα από τα πιο επιφανή φεστιβάλ θεάτρου, χορού και μουσικής στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης. Το Mittelfest, με την υποστήριξη της Στέγης, παρουσιάζει, από τις 12 έως τις 21 Ιουλίου στο Cividale del Friuli της Βόρειας Ιταλίας, ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα.

Από το 2018 την καλλιτεχνική διεύθυνση του Mittelfest έχει αναλάβει ο Haris Pašović, ο πολυβραβευμένος θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης από το Σαράγεβο, ο οποίος επέλεξε ως κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ τo θέμα της ηγεσίας και την επίμαχη σχέση της με την τέχνη, την οικονομία, την οικογένεια, την πολιτική και άλλους κοινωνικούς τομείς. Με 30 παραγωγές να απαρτίζουν το πλούσιο πρόγραμμα του, με πολυάριθμες ιταλικές και διεθνείς πρεμιέρες και με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το Mittelfest 2019 φιλοξενεί πρόσφατες ελληνικές παραγωγές θεάτρου, μουσικής και χορού.

clean city c Christina Georgi

Στο αφιέρωμα του Mittelfest στην Ελλάδα περιλαμβάνονται τρεις παραγωγές της Στέγης: Καθαρή Πόλη<https://www.onassis.org/el/whats-on/clean-city> των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη με πρωταγωνίστριες μετανάστριες καθαρίστριες της Αθήνας στις 20 Ιουλίου, Μικρός Οδηγός για υποψήφιους σχοινοβάτες<https://www.onassis.org/el/whats-on/brief-guide-prospective-tightrope-walkers> του Στάθη Μαρκόπουλου, ένα σύγχρονο ποιητικό κουκλοθέατρο για μεγάλα παιδιά, με ζωντανή μουσική και επαναστατικές διαθέσεις από το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια στις 13 Ιουλίου, ΑΝΩΝΥΜΟ<https://www.onassis.org/el/whats-on/anonimo> της Τζένης Αργυρίου, μια παράσταση χοροθεάτρου που βουτά από τη διαδικτυακή μας ζωή αναζητώντας την πηγή του ομαδικού χορού, στις 21 Ιουλίου.

«Η σύγχρονη Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στην κληρονομιά που άφησε η αρχαία Ελλάδα. Και όμως 2500 χρόνια μετά, η Ελλάδα παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική πρόκληση για την Ευρώπη. Η οικονομική και πολιτική κρίση της Ελλάδας κορυφώθηκε το 2015 και έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Την ίδια εποχή, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησαν έντονη πίεση στην Ελλάδα. Και όμως, οι Έλληνες δεν υποχώρησαν στην πίεση διατηρώντας το δικαίωμα της πολιτικής επιλογής. Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι σήμερα μέρος της πορείας της προς την αναγέννηση» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Mittelfest.

«Από την έναρξή της, η Στέγη έδωσε έμφαση στην υποστήριξη και την προώθηση της ελληνικής δημιουργίας στις παραστατικές τέχνες που είχαν ζημιωθεί από τα μέτρα λιτότητας. Κάναμε αναθέσεις, παραγωγές και «εξαγωγή» πληθώρας παραστάσεων ποικίλης κλίμακας και μορφής, ενθαρρύνοντας κυρίως πειραματικές και υβριδικές πρακτικές. Το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων συναδέλφων μας στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία προκλήθηκε αρχικά από την πολύπλευρη κρίση που βιώναμε, αλλά καταφέραμε να εμβαθύνουμε το ενδιαφέρον αυτό, να το διευρύνουμε και να το μετουσιώσουμε σε έναν μακροχρόνιο διάλογο. Βασισμένες σε ένα συστηματικά οργανωμένο δίκτυο, οι συνεργασίες μας είχαν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της ελληνικής παρουσίας στις ευρωπαϊκές σκηνές με έναν βιώσιμο τρόπο που ξεπέρασε την επικαιρότητα της κρίσης», αναφέρει η Δρ. Κάτια Αρφαρά, Επικεφαλής Θεάτρου & Χορού της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Stathis Markopoulos A brief guide for prospective tightrope walkersStavrosHabakisforOnassisStegi

Το Mittelfest δημιουργήθηκε το 1991, την κρίσιμη περίοδο που ακολούθησε την πτώση του τοίχους του Βερολίνου και την κατάρρευση των ολοκληρωτικών καθεστώτων της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ως μια πολιτισμική γέφυρα μεταξύ των χωρών της συγκεκριμένης περιοχής. Από τότε, έχει φιλοξενήσει αξιοσημείωτες παραγωγές και σημαντικούς Ιταλούς και διεθνείς καλλιτέχνες, από την Pina Bausch και την Isabelle Huppert, μέχρι τον Luca Ronconi, τον Emir Kosturica και τον Riccardo Muti.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στο κέντρο του Τσιβιντάλε ντελ Φριούλι, μια λομβαρδική πόλη που συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και ανήκει σε μια περιοχή σπουδαίας ιστορικής, καλλιτεχνικής και φυσικής σπουδαιότητας, κοντά στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Ακουιληία.