Εκτός μόδας πια τα διάφορα τσαρτς

Εκτός μόδας πια τα διάφορα τσαρτς

Τα charts σήμερα είναι σαν να μην υπάρχουν

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε ακούγοντας το Τοπ 40 περιμένοντας κάθε εβδομάδα τις νέες εισόδους και ποια θα είναι στην πιο ψηλή θέση, το νέο Νο 1 και πόσα τραγούδια θα έχει στα 40 ο δημοφιλής καλλιτέχνης της εποχής.

Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, δεν υπάρχει πια το ενδιαφέρον των νέων για ανάλογες λίστες και μεμονωμένα τραγούδια κερδίζουν την προσοχή τους για μερικές μέρες και στην καλύτερη περίπτωση για μερικές εβδομάδες.

Γράφουν μερικοί, τώρα δεν είναι δίκαια τα τσαρτς, ενώ τότε, εννοώντας την εποχή που ήταν νέοι, όλα ήταν διαφορετικά.

Το να λέμε ότι τότε ήταν καλύτερα είναι σαν να λέμε ότι τα σήματα καπνού των ινδιάνων ήταν καλύτερα από το Ιντερνετ.

Η ζωή άλλαξε και μαζί και τα τσαρτς. Σήμερα η δημιουργία τους γίνεται από τόσες διαφορετικές πηγές που είναι αδύνατο να ελεγχθούν, έστω τυπικά.

Ας πούμε αύριο κυκλοφορούν τα άλμπουμ της Madonna και του Bruce Springsteen. Eιδικά του Bruce θα έχει σημαντικές πωλήσεις σε φυσική μορφή αφού έχει φανατικό κοινό, η Madonna από την πλευρά της και αυτή θα έχει πωλήσεις σε φυσική μορφή, θα δίνει όμως νομίζω και το άλμπουμ της δωρεάν σε όσους αγοράζουν εισιτήρια για τις συναυλίες της τα οποία 'συμπτωματικά' θα διατεθούν για πρώτη φορά την ίδια μέρα.

Όμως τα παιξίματα στο ραδιόφωνο, τα Streaming και πολλές άλλες πηγές μπορεί αν επηρεάσουν την τελική μορφή του αυριανού τσαρτ, κάτι που θα μάθουμε το Σάββατο, αλλά και πάλι μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις, όπως στην περίπτωση του DJ Khaled που έχασε το Νο 1 πριν από μερικές εβδομάδες από τον Tyler The Creator, αλλά στην συνέχεια έκανε μήνυση στο Billboard γιατί δεν έλαβε υπ' όψιν πωλήσεις που έγιναν με ειδικό τρόπο μέσω ενός άλλου προϊόντος, πχ μίας πίτσας, ενώ δέχτηκε πωλήσεις του Tyler που είχαν προέλευση την ίδια πηγή.

Θα έχουμε μάλλον για δεύτερη φορά την ίδια περίπτωση που το τσαρτ άλλαξε μετά από μήνες μετά από κάποια ένσταση.

Πάνω απ' όλα βέβαια είναι η μουσική και τα τσαρτς έρχονται σε δεύτερη μοίρα, μοιραία θα προσαρμόζονται πάντα στην τεχνολογία της κάθε εποχής..

Κώστας Ζουγρής