Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και η Μεγάλη εβδομάδα

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και η Μεγάλη εβδομάδα

Ο πατέρας τού πατέρα μου, παπάς. Το ίδιο και ο μεγάλος του αδελφός, που ζούσε στη Βοστώνη. Ο δε πρώτος του εξάδελφος, ο Μελέτιος Μεταξάκης, ήταν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και σε δύο θρόνους, Κωνσταντινούπολης και Αλεξάνδρειας, Πατριάρχης.

Εγώ παρ’ όλα αυτά, τα εκκλησιαστικά δεν μπορώ να πω ότι τα έμαθα. Και για τις απορίες μου που είναι αρκετές, καταφεύγω πάντα στο φίλο μου, τον Παναγιώτη Μυλωνά, που τα παίζει όλα στα δάχτυλα και για ό,τι τον ρωτήσω, έχει αμέσως την απάντηση. Αυτό έκανα και τώρα. «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί τής γης», τού είπα. «Είναι απ’ το ψαλτήρι τού Δαυίδ. Στίχοι που προτάσσονται στο αλληλουάριο τού Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» μού απάντησε. Τέλειο! Δεν σταματάω να μαθαίνω.

Ένα είναι πάντως αυτό που ξέρω σίγουρα, πως ήρθε ξανά Μεγαλοβδόμαδο! Για μένα, οι ωραιότερες μέρες τού χρόνου, καθώς συνδυάζουν - το έχω ξαναπεί - άνοιξη και κατάνυξη. Και έχω γεμίσει το μυαλό μου με αναμνήσεις, υπέροχες μεγαλοβδομαδιάτικες αναμνήσεις, από μια ολόκληρη ζωή σε ένα σωρό ελληνικές γωνιές. Μόνο μια φορά βρέθηκα τέτοιες μέρες μακριά απ’ την Ελλάδα, το 1963. Ήμουν 22 χρονών και περπατούσα μόνος μου στη Ρώμη. Στο δρόμο, με πλησίασε μια ώριμη γυναίκα που είχε βγει για νυχτοκάματο. Μού ζήτησε τσιγάρο. Μ' έπιασε το δημοσιογραφικό μου. Α Roma la vita è facile o difficile, τη ρώτησα. Νon è difficile, μού απάντησε, τρέμοντας απ‘ το κρύο. Όμως, αρκετά. Εγώ θα’ θελα τώρα να γυρίσω στο αγαπημένο μου εκκλησάκι, την Παναγία την Χρυσοκαστριώτισσα, Θρασυβούλου 9 και Σωτηρίας Αλιμπέρτη στην Πλάκα, στα σκαλάκια.

Ήταν, σάς θυμίζω, γύρω στο 1980, που κάποιες εκκλησίες τής Αθήνας είχαν προσθέσει μουσικά όργανα στο τελετουργικό τους, κάτι που πολλούς τους είχε ενοχλήσει. Εμένα όμως μού άρεσε πολύ. Και το 1983 σκέφθηκα, αφού η Χρυσοκαστριώτισσα ήταν μια απ’ αυτές τις εκκλησίες, να ζητήσω από τον εφημέριο, τον πατέρα Στέφανο Πουλή, να μου ετοιμάσει για την ΕΡΤ μια 15λεπτη εκπομπή με ύμνους τής Μεγάλης Εβδομάδας, που θα την μεταδίδαμε ώρα 8 παρά τέταρτο, το δειλινό τής Μεγάλης Τετάρτης. Με το τηλεοπτικό μας συνεργείο και τον σκηνοθέτη Γιώργο Ζιάκα, κάναμε το γύρισμα Μεγάλη Δευτέρα σούρουπο. Και εκτός από τον εξαιρετικά καλλίφωνο ιερέα και τούς μουσικούς, υπήρχε στο εκκλησάκι και η χορωδία τών πιστών, που είχε ετοιμάσει η Φαίδρα Κωνσταντινίδου. Να λοιπόν τώρα ένα μικρό απόσπασμα από εκείνη την εκπομπή που δεν την φύλαξε η ΕΡΤ, φρόντισα όμως εγώ να την κρατήσω στο αρχείο μου.