Η μεταμόρφωση στο νεοκλασσικό σπίτι του Κάρολου Κουν στα Εξάρχεια

Η μεταμόρφωση στο νεοκλασσικό σπίτι του Κάρολου Κουν στα Εξάρχεια

Σπουδαία υπόθεση η διατήρηση της ιστορίας μιας πόλης μέσα από την αρχιτεκτονική της. Και στην Ελλάδα τα παραδείγματα όπου εμβληματικά, νεοκλασικά κτίρια αποκτούν παράταση ζωής με νέα σχεδιαστική πνοή είναι ένα στοίχημα που κερδίζεται μόνο με δημιουργικότητα και σεβασμό.

Η περίπτωση της Μαριάννα Αθανασιάδου (Αρχιτέκτων Μηχανικός) και του Χρήστου Σταυρογιάννη (Πολιτικός Μηχανικός & Οικονομολόγος), των ιδρυτών του «Schema architecture & engineering» και η κατοικία «Staggered House» έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα.

Το νεοκλασικό κτίριο των Εξαρχείων σε μια γειτονιά που υπάρχει από το 1870 και έχει συντελέσει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ζωή του κέντρου της Αθήνας απέκτησε νέο ρόλο και μεταμορφώθηκε σε μια φωτεινή και διακριτικά σύγχρονη κατοικία.

Έχοντας κατά το παρελθόν διατελέσει κατοικία διανοούμενων και καλλιτεχνών (στο κτίριο έμεινε ο κορυφαίος ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης Κάρολος Κουν στα μέσα της δεκαετίας του 1950) το κτίριο αυτό διατηρούσε έναν χαρακτήρα τόσο έντονο και διαχρονικό που ακόμη και απογυμνωμένο θα διατηρούσε αναλλοίωτο το ενδιαφέρον του.

Οι προσθήκες των «Schema architecture & engineering» το απογείωσαν και είχαν ως αποτέλεσμα να μεταμορφωθεί το παλιό και σε κακή κατάσταση κτίριο, σε μια σύγχρονη μονοκατοικία.

Φωτογραφίες: schema-architecture.com