Αρκετές δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση της ΔΗΜΑΡ σε σημείο που είναι προβληματική η υπέρβαση, όχι μόνο του ποσοστού που χρειάζεται για να εκλέξει ευρωβουλευτή, αλλά και του 35 που θα χρειασθεί στις βουλευτικές εκλογές αν θέλει να έχει παρουσία και στην επόμενη βουλή.
Πέρα από τις απαισιόδοξες προβλέψεις αρκετών ΜΜΕ που σχολιάζουν αρνητικά τις επιδόσεις της ΔΗΜΑΡ στις σφυγμομετρήσεις, υπάρχουν και οι εσωτερικοί αντίπαλοι του προέδρου το κόμματος που είχαν αντιρρήσεις για την αποχώρησή τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η αλήθεια είναι ότι οι θέσεις του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ δεν δείχνουν να βρίσκουν θετική ανταπόκριση στους ψηφοφόρους αν λάβουμε υπ'όψιν τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες λογικά σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να έχουν μεγάλη απόκλιση από την πραγματικότητα.
Το αν είναι σωστές οι θέσεις που έχει επιλέξει ο Κουβέλης, είναι κάτι που δυστυχώς γι'αυτόν φαίνεται ότι θα το κρίνει ο λαός μετά τις εκλογές και όχι όπως είναι λογικό πριν από αυτές.
Η ΔΗΜΑΡ είναι ένα σύγχρονο αριστερό Ευρωπαϊκό κόμμα σε μια χώρα που ήταν ανέκαθεν μπερδεμένη με το ποια σχέση θέλει να έχει με την Ευρώπη πέραν της γεωγραφικής, έχει ανάγκη η Ελλάδα κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ, όμως όπως έχει η κατάσταση ο Φώτης Κουβέλης έχει δύο επιλογές, η μία είναι να επιστρέψει στον κυβερνητικό συνασπισμό και να εξαφανισθεί στις επόμενες εκλογές και η άλλη να συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ανάγκη πολλά από τα στοιχεία των πρώην συνεργατών του, άλλωστε είναι σαν δύο αδέλφια με διαφορετικό χαρακτήρα.
Το κάθε ένα από τα δύο κόμματα, μόνο του δύσκολα θα πετύχει τους στόχους του, ενώ ενωμένοι θα έχουν περισσότερες πιθανότητες για κατάκτηση της εξουσίας.
Βέβαια η πιθανότητα συνεργασίας των δύο κομμάτων έχει πολλούς αντιπάλους και στις δύο πλευρές, αλλά ακόμα και αν η ΔΗΜΑΡ βρεθεί εκτός βουλής, δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα ωφελήσει οπωσδήποτε τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού λογικά, αυτό το κόμμα είναι πιο κοντά σε ενδεχόμενη συνεργασίας για να πετύχει αυτοδυναμία.
Η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι τόσο μικρή, που όλα θα κριθούν στην λεπτομέρεια όταν γίνουν οι εκλογές.
Το ίδιο συμβαίνει και από την άλλη πλευρά με τον κυβερνητικό συνασπισμό να μην δείχνει να καταλαβαίνει ότι ένα ποσοστό 2% πχ που έχει περίπου το ΛΑΟΣ, μπορεί να του στερήσει την πρώτη θέση.
Γενικά όλοι δείχνουν να αντιπαθούν τις συνεργασίες και η υπάρχουσα σε κυβερνητικό επίπεδο πέρα του αν την εγκρίνει ή όχι κανείς, είναι πρωτοφανής για την σύγχρονη Ελληνική ιστορία.
Κώστας Ζουγρής