Η τεχνολογία έχει ανάγκη την μουσική, όχι η μουσική την τεχνολογία

Η τεχνολογία έχει ανάγκη την μουσική, όχι η μουσική την τεχνολογία

Διαβάζουμε συχνά για τις δυνατότητες που έχουν οι διάφοροι χρήστες να ακούν μουσική με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Μέχρι τώρα όμως αυτό έχει ωφελήσει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε απεριόριστα δεδομένα μουσικής, όμως δεν θα μπορούσαμε εύκολα να πούμε ότι έχει βοηθήσει την ίδια την μουσική

Η μουσική μπορεί να είναι αρεστή ακόμα και με ένα απλό όργανο, ενώ η τεχνολογία απλά χρησιμοποιεί τις ηχογραφήσεις χωρίς να μπορεί απαραίτητα να βελτιώσει την ποιότητα.

Σε αρκετές περιπτώσεις νομίζω ότι έχει κάνει κακό στην μουσική, όπως στον τρόπο που φτιάχνονται οι λίστες για τα τσαρτς με τα Streaming και τις άλλες δυνατότητες της τεχνολογίας.

Ειλικρινά αδυνατώ να πιστέψω ότι δεν υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται την τεχνολογία για να κερδίσουν την αναγνώριση και να βελτιώσουν την θέση τους στα τσαρτς.

Όποιος κατέχει τα ΜΜΕ και τις μεγάλες πλατφόρμες μουσικής διαμορφώνει το παιχνίδι όπως θέλει.

Όλο και πιο συχνά βλέπουμε τελευταία, δείτε την τάδε επιτυχία αποκλειστικά στην τάδε πλατφόρμα, οι καλλιτέχνες παίρνουν τα χρήματα τους, ανεβαίνουν στα τσαρτς, τα οποία όμως είναι πια αναξιόπιστα.

Εμείς που μεγαλώσαμε ακούγοντας για χρόνια το τοπ 40 Αγγλίας και Αμερικής και ήταν κομμάτι της ζωής μας δεν μπορούμε να καταλάβουμε το πως δημιουργούνται σήμερα τα τσαρτς.

Έχουμε δημοσιεύσει την λίστα με τις πωλήσεις και τα streaming στην Αμερική, υπάρχει αβυσσαλέα διαφορά μεταξύ των πραγματικών πωλήσεων και των streaming.

https://www.apotis4stis5.com/news-f/28583-streaming-2017

Τελευταίο παράδειγμα το Perfect του Ed Sheeran ο οποίος κάθε λίγο διασύρει το Βρετανικό τσαρτ με τις κυκλοφορίες των τραγουδιών του.

Εντάξει εμείς μεγαλώσαμε και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον τρόπο που δημιουργούνται τα τσαρτς, αλλά ας μας εξηγήσουν οι Βρετανοί υπεύθυνοι, πώς είναι δυνατόν να είναι Νο 1 το Perfect με συνδυασμό των πωλήσεων από 3 διαφορετικές εκδόσεις, δηλαδή όταν θα παίξει το ραδιόφωνο το Νο 1, ποιο θα παίξει σαν 1, αφού το Perfect έγινε Νο 1 με το άθροισμα των πωλήσεων του Remix, της ερμηνείας με την Beyonce και της ερμηνείας με τον Andrea Bocelli, απλά καραγκιοζιλίκια στα Ελληνικά.

Όσο η τεχνολογία θα επεμβαίνει στην μουσική διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη, τόσο η μουσική δεν θα είναι μουσική, το είδαμε και στο πρόσφατο Ελληνικό talent show, απέραντη μετριότητα για αξιοποίηση της τεχνολογίας και έσοδα χρημάτων. Θύμα ως συνήθως η μουσική για την είσπραξη χρημάτων από τις διαφημίσεις και τα τηλεφωνήματα.

Θα πείτε, μα είναι επιχειρήσεις, δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, ακριβώς αυτό συμβαίνει, εκμεταλλεύονται εμπορικά την μουσική, αυτό δεν είναι κακό, πάντα γινόταν και είναι θεμιτό, τώρα όμως χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα κατά την γνώμη μου, με την βοήθεια της τεχνολογίας για να αλλάζουν τις προτιμήσεις του κοινού λιγότερο αθώα από την επιρροή στα ραδιόφωνα που δεν μπορεί να εκλείψει εντελώς.

Ειδικά για την τηλεόραση, σε χώρες όπως η Ελλάδα, αυτό είναι πιο εύκολο.αφού τα χόρτα (και το κουτόχορτο είναι στην διατροφή μας)

Αγόραζαν οι φίλοι του George Michael το τραγούδι του Last Christmas για να το κάνουν επιτέλους Νο 1, πάντα θα υπάρχει η δυνατότητα να πατήσει ένα κουμπί κάποιος σε έναν υπολογιστή και να φέρει εκατομμύρια streaming.

Κώστας Ζουγρής