Υπάρχουν δεκάδες περιθωριακά Αμερικάνικα συγκροτήματα, αλλά και μεμονωμένοι καλλιτέχνες που έχουν φανατικούς φίλους στην χώρα μας και ενδεχόμενη συναυλία τους θα συγκέντρωνε περισσότερους θεατές από όσους κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε όλη τους την ιστορία σε κάποια από τις εμφανίσεις τους στην πατρίδα τους.

 

Οι Έλληνες μουσικόφιλοι όμως για κάποια απροσδιόριστη αιτία δείχνουν να μην εκτιμούν κορυφαίους Αμερικανούς καλλιτέχνες που είναι αποδεκτοί σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.

 

Αντίθετα πάντα τα αγαπημένα τους ονόματα ήταν συγκροτήματα από την Βρετανία.

 

Αυτή η εκτίμηση βγαίνει από τις παρεμβάσεις και αντιδράσεις σας όλα αυτά τα χρόνια στα μέσα  που έχουμε επαφή.

 

Θα αναφέρω όσα συγκροτήματα πιστεύω ότι άξιζαν να έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από πλευράς Ελλήνων φίλων της μουσικής.

 

Εagles: Οι Eagles είναι ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα των τελευταίων 5 δεκαετιών με εντυπωσιακές πωλήσεις, καλά άλμπουμ και γενική αποδοχή.

 

Ο αρκετά Αμερικάνικος όμως ήχος τους φαίνεται ότι είναι αυτός που απωθεί αυτούς που αρέσκονται να ακούνε πιο εναλλακτικούς ήχους.

 

Beach Boys: Συγκρότημα που είναι συνώνυμο του Αμερικάνικου ήχου με φανατικούς φίλους σε όλη την Ευρώπη και ελάχιστη αποδοχή στην Ελλάδα.

 

Allman Brothers: Ενώ οι Lynyrd Skynyrd έχουν φανατικούς φίλους στην χώρα μας, οι Allman Brothers δεν θα μπορούσαν να ισχυρισθούν το ίδιο παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι είναι καλύτεροι.

 

Crosby, Stills, Nash and Young: Άλλο ένα συγκρότημα με περιορισμένο κύκλο φίλων στην Ελλάδα, αρκετά Αμερικάνικος κι αυτός ο ήχος γεγονός που δεν τους έκανε αποδεκτούς σαν κορυφαίους στην χώρα μας.

 

Chicago, Doobie Brothers, Rush, Aerosmith, Jefferson Airplane, Steely Dan είναι μερικά ακόμα ονόματα που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν μαζική αποδοχή στην Ελλάδα σε αντίθεση με πολλά μέτρια Βρετανικά συγκροτήματα.

 

Αυτό που ίσως δεν τα έκανε ελκυστικά ήταν το ότι έπαιζαν παραδοσιακό Αμερικάνικο ροκ και σχεδόν στο σύνολό τους δεν έπαιρναν πολιτικές θέσεις ούτε είχαν ιδιαίτερη ανάμειξη σε κοινωνικά σκάνδαλα ή περίεργες καταστάσεις.

 

Δεν είναι ίσως τυχαίο το ότι οι περισσότεροι από αυτούς έβγαλαν τα καλύτερα άλμπουμ τους σε εποχές που δεν υπήρχε το πρόγραμμά μας στην ΕΡΤ, apotis4stis5.

 

Κώστας Ζουγρής