Ο αντίκτυπος και η επιρροή που έχει το κάθε δημόσιο πρόσωπο στα ΜΜΕ είναι αυτό που δρομολογεί την πορεία του αδιαφορώντας μερικές φορές για την πραγματική εικόνα.
Από την αρχή η κίνηση των 58 δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τα μέσα, όχι από πλευράς υποστήριξης, αυτή υπήρχε και σε μερικές περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα φανερή έχοντας μάλιστα αρωγό τον μεγαλύτερο εκδοτικό όμιλο της χώρας.
Υπήρχε μια διστακτικότητα όμως σε μερικά σημεία που φρενάρισε το όλο εγχείρημα, με πιο σημαντική μάλλον την σχέση που θα είχαν οι 58 με το ΠΑΣΟΚ.
Αντίθετα το Ποτάμι ξεκίνησε, όπως έδειξε η πρώτη δημοσκόπηση πιο δυναμικά αφού ο Έλληνας μάλλον δεν έχει συνηθίσει στα ποτάμια και παρασύρεται εύκολα.
Είναι πολύ νωρίς βέβαια να πει κανείς οτιδήποτε για το νέο κόμμα, πέραν του ότι αρχικά η χώρα έχει ανάγκη από ανανέωση στον πολιτικό τομέα και προσπάθειες σαν κι αυτή του Θεοδωράκη δείχνουν να είναι πιο ανθρώπινες από αυτές που μας έχουν συνηθίσει οι παραδοσιακοί κομματικοί σχηματισμοί.
Το ποσοστό που του έδωσε η πρώτη δημοσκόπηση δείχνει την απελπισία στην οποία έχει πέσει ο λαός μας, αλλά και το πόσο εύκολα δείχνει την προτίμησή του σε κάτι καινούργιο, αν υπάρχουν βέβαια ορισμένες προϋποθέσεις.
Οι θέσεις που παίρνει το Ποτάμι έχουν αρκετά κοινά με αυτά που γράφω εδώ και αρκετούς μήνες, σε σημείο που θα έλεγα ότι κάποιος, ή ο ίδιος ο Σταύρος μας διαβάζει.
Για τη θέση του περί εκλογών μόνο κάθε 4 χρόνια γράψαμε στο Μήπως τελικά είμαστε μειοψηφία?, για το ότι το μνημόνιο είναι τελειωμένη υπόθεση αφού λήγει σύντομα, στο άρθρο με τίτλο Πρέπει να γίνουν οι σφυγμομετρήσεις σήριαλ, όσο για την θέση περί κόμματος αλλά Εθνική Ελλάδος, αυτό υπάρχει συχνά στην αρθρογραφία μας, ίσως πλένουμε τα πόδια μας στο ίδιο ποτάμι με τον Σταύρο.
Η ουσία είναι ότι οι απόψεις του νέου κόμματος βρήκαν άμεση ανταπόκριση σε πολλά ΜΜΕ και αυτό έχει την σημασία του.
Όλοι αυτοί οι νέοι κομματικοί συσχετισμοί θα προκαλέσουν σίγουρα απώλεια ποσοστών στα δύο μεγάλα κόμματα, το πρόβλημα είναι ότι ναι μεν οι δυνάμεις τους είναι αρκετές για να βγουν πρώτο και δεύτερο κόμμα, αλλά η δημιουργία όλων αυτών των κομμάτων μειώνει το εκλογικό ποσοστό τους κοντά στο 30%, γεγονός που απομακρύνει περίπτωση αυτοδυναμίας σε περίπτωση εθνικών εκλογών, γεγονός που σημαίνει περιπέτειες για τη χώρα, ας ελπίσουμε ότι οι Ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές θα δώσουν την ευκαιρία στον κόσμο να πάρει μια πιο σαφή θέση.
Κώστας Ζουγρής