Μερικές σκέψεις για την μουσική σήμερα

Που πήγε η μουσική...;

Πριν μερικά χρόνια με την προσπάθεια των δισκογραφικών εταιριών να προσελκύσουν αγοραστές στη ψηφιακή μορφή των τραγουδιών των καλλιτεχνών που εκπροσωπούσαν, οι περισσότεροι φίλοι της μουσικής είδαν το δόλωμα, αλλά ως συνήθως αγνόησαν τη φάκα.

Ενθουσιασμός στο διαδίκτυο για την ΄απελευθέρωση΄ της μουσικής στην οποία θα είχε πια πρόσβαση όποιος είχε στην κατοχή του ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Που βρισκόμαστε σήμερα?, η μουσική συνεχίζει να προσφέρεται αφειδώς στους μουσικόφιλους μέσα από τις επίσημες πλατφόρμες σε αρκετά καλές τιμές και σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ακόμα και δωρεάν.

Αυτό που άλλαξε όμως είναι η ποιότητα και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να το καταλάβει.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 1% των καλλιτεχνών σημειώνει πωλήσεις που καλύπτουν το 77% της δισκογραφικής αγοράς, αυτό σε απλά μαθηματικά σημαίνει ότι το 99% των καλλιτεχνών σημειώνουν ελάχιστες πωλήσεις και αυτό εξηγεί την αδιαφορία των εταιριών στο να επενδύουν πια σε μικρά ονόματα.

Την τελευταία δεκαετία οι πωλήσεις των δίσκων έχουν σημειώσει εντυπωσιακή κάμψη, όμως από την άλλη πλευρά έχουν αυξηθεί τα κέρδη των εταιριών οι οποίες επενδύουν σε 5-10 κορυφαία ονόματα και ουσιαστικά αδιαφορούν για τα υπόλοιπα.

Αυτό το γεγονός σύντομα θα μεγαλώσει το πρόβλημα στις πωλήσεις του λεγόμενου καταλόγου γιατί η δυναμική της γενιάς των καλλιτεχνών του '60 φτάνει στα όρια της, η δεκαετία του '70 και αυτή έχει εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό, τι απομένει για τη συνέχεια, το απόλυτο χάος αφού οι επόμενες δεκαετίες δεν έχουν τη δυναμική αυτών που αναφέρω πιο πάνω.

Αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να έχει την μαθηματική του εξήγηση γιατί και στη χώρα μας παρά το μέγεθος και τη χρονική διάρκεια της κρίσης, αυξήθηκαν οι εκατομμυριούχοι και οι φτωχοί βέβαια έγιναν φτωχότεροι.

Αν δεν αλλάξουν γρήγορα γραμμή οι εταιρίες και δεν σταματήσουν να επιμένουν στην προώθηση των Superstars, δύσκολα θα δούμε ΄άσπρη μέρα΄στη μουσική. Είναι αυτό που λέμε τα λεφτά πάνε στα λεφτά, παράδειγμα η Madonna που δεν έχει πια τίποτα να δώσει σε ένα νεαρό μουσικόφιλο, με τη δύναμη που αντλεί από την ιστορία της εύκολα έπεισε τον Avicii να συνεργαστεί μαζί της, από την άλλη πλευρά ας πούμε η Foxes θα παλέψει με πιο αδύναμα μέσα για να προσπαθήσει, υποθετικά πάντα, να γίνει η νέα Madonna.

Η εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο ευνοεί λοιπόν τους ισχυρούς τους οποίους κάνει ακόμα πιο δυνατούς, αυτός ήταν λογικά και ο αρχικός σκοπός των εταιριών, λιγότερο προσωπικό, λιγότερο κόστος και μεγαλύτερη απήχηση στο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Κώστας Ζουγρής