Gordon Lightfoot ένας θησαυρός της μουσικής

Gordon Lightfoot ένας θησαυρός της μουσικής

Ο Καναδάς μας έχει χαρίσει πολλούς τραγουδοποιούς με ξεχωριστές ευαισθησίες που έφτασαν στην κορυφή της παγκόσμιας αναγνώρισης, ανάμεσα τους οι Neil Young, Joni Mitchell, οι Band και αμέτρητοι άλλοι.

 

Αρκετοί από αυτούς έγιναν τραγουδιστές και μιμήθηκαν τον Gordon Lightfoot τον οποίο χαρακτηρίζουν σαν τον μεγαλύτερο Καναδό τραγουδοποιό και ο Robbie Robertson των Band σαν εθνικό θησαυρό.

 

Φανατικός φίλος της μουσικής του είναι και ο Bob Dylan που έχει δηλώσει ότι όταν ακούει ένα τραγούδι του Lightfoot δεν θέλει ποτέ να τελειώσει.

 

Ο Lightfoot άρχισε από τις αρχές της δεκαετίας του '60, θεωρείτε ένας από τους βασικούς συντελεστές της δημιουργίας της φολκ ποπ κίνησης του '70 που μας παρουσίασε δεκάδες πετυχημένους καλλιτέχνες και αμέτρητα αγαπημένα τραγούδια.

 

Οι επιρροές του φτάνουν στα φωνητικά τραγουδιστών όπως ο Eddie Vedder των Pearl Jam.

 

Ο Gordon Lightfoot πέθανε σχετικά πρόσφατα και σκέφτηκα να επιλέξω μερικά τραγούδια του για να τον μάθουν όσοι δεν τον ξέρουν, είναι από τους αγαπημένους μου.

 

Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Elvis Presley, Johnny Cash, Hank Williams Jr., The Kingston Trio, Marty Robbins, Jerry Lee Lewis, Neil Young, Bob Dylan, Judy Collins, Barbra Streisand, Johnny Mathis, Herb Alpert, Harry Belafonte, Scott Walker, Sarah McLachlan, Eric Clapton, John Mellencamp, Jack Jones, Bobby Vee, Roger Whittaker, Peter, Paul and Mary, Glen Campbell, The Irish Rovers, Nico, Olivia Newton-John, Paul Weller κα.

 

Κώστας Ζουγρής

 

"Rainy Day People"

 

 

 

 

Carefree Highway

 

 

 

 

If you could read my mind

 

 

 

 

Εarly morning rain

 

 

 

 

For Lovin' Me

 

 

 

 

 

 

 

Sundown

 

 

Video Url

 

 

The Wreck Of The Edmund Fitzgerald

 

 

 

 

Beautiful

Video Url

 

Video Url