Τι μουσική ακούνε σήμερα οι πιτσιρικάδες; Τι είναι ο 12ος πίθηκος, κάτι που πρέπει να μάθετε

Τι μουσική ακούνε σήμερα οι πιτσιρικάδες; Τι είναι ο 12ος πίθηκος, κάτι που πρέπει να μάθετε

Συνηθίζω συχνά να πιάνω συζήτηση με νεότερους όποτε έχω την ευκαιρία, ακόμα και με νεαρά παιδιά. Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία να μιλήσω για λίγο με 3 14χρονα και το ερώτημα που τους απεύθυνα ήταν το συνηθισμένο, το αν ακούνε μουσική και ποιο είδος.

Σε όσες συζητήσεις έχω κάνει με νέους κάτω από 23 περίπου ετών, όλοι, αγόρια και κορίτσια ακούνε ραπ, Έλληνες και ξένους.

Όμως οι περισσότεροι ακούνε γενικά αυτό το είδος και δύσκολα ξεχωρίζουν συγκεκριμένους καλλιτέχνες.

Θυμάμαι όταν ήμουν 14 ετών ήξερα σίγουρα όλους τους καλλιτέχνες που έμπαιναν στο Αγγλικό τοπ 20, σχεδόν όλους όσους είχαν επιτυχία σε Γαλλία και Ιταλία και τουλάχιστον τα 50 από τα 100 πρώτα τραγούδια της Αμερικής κάθε εβδομάδα.

Εντάξει εγώ ήμουν ίσως από τους πολύ ψωνισμένους με την μουσική, αλλά και οι περισσότεροι από τους φίλους μου είχαν μουσικές γνώσεις πάνω από το μέτριο, αφού υπήρχε ο Αμερικάνικος και αρκετοί ερασιτέχνες που έπαιζαν αρκετά πράγματα.

Επέμενα στους πιτσιρικάδες και κατάφερα να τους εκμαιεύσω ένα όνομα που με οδήγησε στη σκέψη ότι τα Ελληνόπουλα δεν διαφέρουν και πολύ από τα Αμερικανάκια και τα παιδιά της ηλικίας τους σε όλο τον πλανήτη που ακούν και αγαπούν ανάλογους καλλιτέχνες.

Το όνομα του καλλιτέχνη που μου ανέφεραν, ήταν ο 12ος πίθηκος, πραγματικά ένοιωσα έκπληξη γιατί δεν περίμενα ότι αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μία χώρα σε ειδικές συνθήκες, σε ένα περιβάλλον που κινείτε σε ένα μοναδικό πολιτικό περιβάλλον, που θα τολμούσα να πω ότι δεν υπάρχει ανάλογο στον πλανήτη, γιατί πουθενά δεν είναι τόσο κοντά ο καπιταλισμός με τον κομμουνισμό όπως στην Ελλάδα, ούτε καν στην Ρωσία.

Αυτά τα παιδιά λοιπόν ακούνε τον 12ο πίθηκο που είναι ο Ιάκωβος ή Άκης Τσινίδης από την Καλαμαριά, ένας καλλιτέχνης 33 ετών που το περιεχόμενο των στίχων του δεν έχει πολλά να ζηλέψει από τους Αμερικανούς σουπερσταρ του Χιπ χοπ και πραγματικά αν ακούσει κανείς μερικά τραγούδια του θα αντιληφθεί το γιατί.

Όταν γράφω, ή βάζω στις εβδομαδιαίες επιλογές μας χιπ χοπ τραγούδια, μου γράφουν 5-6 άτομα ότι αυτά είναι μουσική για τα Αμερικανάκια και δεν έχουν απήχηση στην Ελλάδα.

Όσοι έχουν παιδιά στην εφηβεία, ας τα πλησιάσουν λίγο περισσότερο και ας αναζητήσουν να μάθουν τα μουσικά τους γούστα.

Έβαλα και άκουσα ξανά μερικά άλμπουμ του Ιάκωβου ή Άκη Τσινίδη και πιστεύω ότι πρέπει να τον μάθουν όσοι δεν τον ξέρουν.

Κώστας Ζουγρής