Γιώργος Παπαστεφάνου: Μια φορά θυμάμαι... σε Ιταλική ταινία

Running Wild-Tricky feat. Mina Rose

Μόνο δύο ταινίες του έχω δει, αλλά και οι δύο μού αρέσανε πολύ. Ειδικά «Ο κλέφτης παιδιών», Il ladro di bambini του 1992. Ένας Ιταλός καραμπινιέρος υποχρεώνεται από την Υπηρεσία να συνοδέψει δύο αδελφάκια στη διαδρομή Μιλάνο-Σικελία.

Οι γονείς έχουν κριθεί ακατάλληλοι και τα παιδιά πρέπει να πάνε σε Ίδρυμα. Με βαριά καρδιά ξεκινάει το ταξίδι ο νεαρός, όμως στο δρόμο δένεται με τα παιδιά και το τέλος της ταινίας είναι αληθινά σπαραχτικό. Η άλλη ταινία του Τζάνι Αμέλιο που έχω δει είναι το Lamerica του 1994.

Στη νέα Αλβανία που γκρέμισε τα τείχη, τα κοράκια από τη γειτονική Ιταλία παίζουν με τα όνειρα των ντόπιων για μια καλύτερη ζωή και με τη λαχτάρα τους για τους ξένους Παραδείσους, που φτιάχνει η φαντασία. Ο Τζάνι Αμέλιο είναι από την Καλαβρία.

Γεννήθηκε το 1945 και το βιογραφικό του το στολίζουν αρκετές κινηματογραφικές διακρίσεις, ευρωπαϊκές, ιταλικές, Φεστιβάλ Βενετίας και Κανών μέχρι Όσκαρ του Χόλιγουντ. Τον ίδιο δεν τον συνάντησα ποτέ, πριν από κάποιους μήνες όμως μού τηλεφώνησαν από την ΑΕΠΙ για να μού αναγγείλουν πως ο Τζάνι, νομίζω ότι μπορώ πια να τον λέω με το μικρό του όνομα και θα εξηγήσω αμέσως το γιατί, ο σκηνοθέτης Τζάνι Αμέλιο λοιπόν θα ήθελε να χρησιμοποιήσει στην καινούρια του ταινία La tenerezza το «Μια φορά θυμάμαι μ'αγαπούσες», που είχαμε γράψει με τον Γιάννη Σπανό το 1966 για τον πρώτο δίσκο της Αρλέτας.

Πριν από κάποια χρόνια, το 1998, το τραγούδι μας είχε ακουστεί και σε άλλη διεθνή παραγωγή. Σε μια αυστραλέζικη ταινία με τίτλο Praise και σε διπλή μάλιστα εκδοχή. Και με τη ροκ διασκευή των Dirty Three και με την φωνή της Αρλέτας, πάνω στους τίτλους τέλους.

Το La tenerezza ως πιο πρόσφατο, δεν το έχω ακόμα δει και δεν γνωρίζω πώς ακριβώς αντιμετώπισε το τραγούδι μας ο Αμέλιο. Ξέρω μόνο πως τού άρεσε και πως τη φωνή της Αρλέτας τη βρήκε affascinante, δηλαδή γοητευτική. Διάβασα πως η ταινία, που ήδη έχει πάρει τα βραβεία της, δείχνει την Νάπολη, φωτογραφημένη υπέροχα.

Οι ηθοποιοί που παίζουν, εμένα μού είναι άγνωστοι, εκτός από την Γκρέτα Σκάκι, που τη θυμάμαι κυρίως από το Heat and dust του Τζέημς Άιβορι. Στο Ίντερνετ μόλις βρήκα το τρέιλερ που διαφημίζει την καινούρια ταινία του Gianni Amelio.

Προτείνω να το δούμε, μήπως και πάρουμε μια ιδέα.