Πώς πάει η μουσική σήμερα; να ζήσουμε να την θυμόμαστε

Πώς πάει η μουσική σήμερα; να ζήσουμε να την θυμόμαστε

Όλο και μειώνεται το ενδιαφέρον του κόσμου για την μουσική, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες μεγάλες χώρες οι επιλογές των δισκογραφικών εταιριών μειώνουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού και αυτό μπορεί ακόμα να μην έχει επιπτώσεις στα κέρδη τους τα οποία ενδεχομένως και να αυξάνονται, αλλά η εκτίμηση μου είναι ότι θα βρουν μπροστά τους ένα μέλλον που θα τις συρρικνώσει δραματικά.

Σε Αμερικάνικο και Βρετανικό τσαρτ, που είναι οι τροφοδότες με υλικό όλου του κόσμου, ελάχιστες είναι οι αλλαγές που παρουσιάζονται στις λίστες με τα τραγούδια που είναι επιτυχίες μέσα στα 10 πρώτα.

Φαντασθείτε ότι στην Αμερική είναι ακόμα μέσα στα 10 το Shape Of You του Ed Sheeran ενώ στην Βρετανία το να δούμε 2-3 νέα τραγούδια μέσα στα 20 πρώτα είναι πια σπάνιο.

Μεγάλο Αμερικάνικο site που συνήθιζε να παρουσιάζει κάθε εβδομάδα τα νέα 10 τραγούδια που προτείνει, τα έκανε 10 τον μήνα, ενώ άλλο περιόρισε την πρόταση του από 10 σε 5 κάθε 10 μέρες.

Αυτή την εβδομάδα, το Νο 1 άλμπουμ της Αμερικής δύσκολα θα ξεπεράσει τις 30.000 αντίτυπα, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία και συνήθως αφορούσε το Νο 50.

Όπως συμβαίνει και στην οικονομία, όπου ο κόσμος γίνεται φτωχότερος και πλουτίζουν όλο και λιγότεροι, το ίδιο θα γίνει και στην μουσική, ελάχιστες επιτυχίες θα εισπράττουν τα χρήματα από τα Streaming, όπως ας πούμε το Despacito.

Εκτός από τις εταιρίες, μεγάλη ευθύνη έχουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί οι οποίοι πια παίζουν συγκεκριμένο, κυρίως χαζοχαρούμενο ρεπερτόριο, αποκλείωντας εντελώς διαφορετικά τραγούδια, όπως ας πούμε το City Of Stars από το La La Land που ακόμα και στα 90's θα μπορούσε να γίνει τοπ 10, ή στον εναλλακτικό χώρο με τραγούδια όπως το New York της St Vincent που δεν λέμε να πάει Νο 1, αλλά μία θέση στα 20 θα την είχε σίγουρη, τώρα δεν μπορούν να μπουν ούτε στα 1000.

Οι National σε άλλες εποχές θα είχαν ένα σίγουρο τοπ 40, τώρα....

Ανάλογη είναι και η στροφή στο διαδίκτυο, όπου οι μουσικές ειδήσεις δεν έχουν πια τόσο μεγάλη απήχηση, εκτός κι αν αφορούν κάποιο γνωστό τραγούδι ή άλμπουμ, τις συναυλίες ενός μεγάλου ονόματος, ή ακόμα χειρότερα τον θάνατο του, κάτι που δίνει ώθηση στον δισκογραφικό του κατάλογο.

Οι μαύροι καλλιτέχνες παίρνουν την εκδίκηση τους τώρα για λογαριασμό των συναδέλφων τους που μισό αιώνα πριν δεν είχαν και την καλύτερη αντιμετώπιση.

Κώστας Ζουγρής