Glen Campbell ένας θρύλος της κάντρυ πέθανε 81 ετών

Glen Campbell ένας θρύλος της κάντρυ πέθανε 81 ετών

Το πρώτο τραγούδι του Glen Campbell που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στην μνήμη μου είναι το Turn Around Look At Me που το άκουσα όταν ήμουν 13 ετών και μου έκανε τρομερή εντύπωση. Είχε φύγει πιτσιρικάς από το Arkansas για να δοκιμάσει την τύχη του στην Καλιφόρνια όπου όπως έλεγε μέσα σε μία εβδομάδα κέρδιζε όσα μαζεύοντας 1 χρόνο βαμβάκι.

Η βαθιά χαρακτηριστική φωνή του ήταν κάτι το εντελώς διαφορετικό από αυτά που άκουγα τότε στον Αμερικάνικο σταθμό του Ελληνικού.

Μερικά χρόνια αργότερα θα μας χαρίσει μια σειρά από καταπληκτικές ερμηνείες σε τραγούδια όπως τα By The Time I Get To Phoenix, Wichita Lineman, Gentle On My Mind και τόσα άλλα.

Εκείνη την περίοδο, τουλάχιστον εγώ και ο Γιάννης πιστεύω, δεν κάναμε τον διαχωρισμό μεταξύ της κάντρυ και των άλλων μουσικών ειδών, ακούγαμε τραγούδια που μας άρεσαν ή όχι.

Το ίδιο κάναμε όλοι μας, ακόμα και ο ίδιος ο Glen Campbell που μέσα σε μια χρονιά είχε παίξει κιθάρα σε περισσότερα από 500 τραγούδια, πολλά από αυτά ήταν γνωστές επιτυχίες, όπως τα Mr Tambourine Man των Byrds, You've Lost That Loving Feeling των Righteous Brothers, Strangers In The Night-Frank Sinatra, ενώ παράλληλα έπαιζε μπάσο στην περιοδεία των Beach Boys παίρνοντας για μερικούς μήνες την θέση του Brian Wilson που είχε πάθει νευρικό κλονισμό.

Μετά από την πετυχημένη κινηματογραφική παρουσία του δίπλα στον John Wayne στο True Grit, η καριέρα του υποχώρησε για να επιστρέψει ακόμα πιο δυνατός στα μέσε του '70 με το καταπληκτικό Rhinestone Cowboy, ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της κάντρυ.

Ακολούθησε το 1977 το Southern Nights και μερικές μικρότερες επιτυχίες.

Η συγκινητική ανακοίνωση ότι πάσχει από αλτσχάιμερ και το επίπονο ταξίδι προς το τέλος δεν τερμάτισε την καριέρα του, πριν από μερικές μέρες κυκλοφόρησε το τελευταίο του μήνυμα με το Adios που είναι η σύντομη ιστορία της ζωής του.

Στο Rolling Stone θα διαβάσετε αυτά που πρέπει για μία τεράστια καριέρα ενός πραγματικού θρύλου που η απώλεια του αφήνει πιο φτωχό τον κόσμο της μουσικής. Δηλώσεις έκανε όχι μόνο ο χώρος της μουσικής κάντρυ, χαρισματικό τον χαρακτήρισε η Dolly Parton.

https://www.apotis4stis5.com/lists-f/6571-i-m-not-gonna-miss-you-glenn-campbell

Κώστας Ζουγρής

https://www.rollingstone.com/country/news/glen-campbell-dead-at-81