Route 66: ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία που λέει και το τραγούδι...

Route 66: ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία που λέει και το τραγούδι...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Ίσως κανένας άλλος δρόμος δεν έχει τραγουδηθεί όπως αυτός με το νούμερο 66 των ΗΠΑ με αφετηρία το Σικάγο και τελικό σημείο την Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια. O Mother Road, όπως είναι ένα από τα ονόματα του, δόθηκε στην κυκλοφορία τον Νοέμβριο του 1926. Παρέμεινε στο σύστημα των εθνικών αυτοκινητοδρόμων της χώρας έως το 1985. Μπορεί το όραμα του προέδρου Αϊζενχάουερ στα μέσα της δεκαετίας του ’50 για ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο να οδήγησε τελικά στην παρακμή της οδού, με την δημιουργία του διαπολιτειακών αυτοκινητοδρόμων, αλλά ο μύθος των σχεδόν 4000 χλμ του, που ήταν το συνολικό μήκος του όταν ολοκληρώθηκε το 1938 που διασχίζουν 8 πολιτείες, προσελκύει φανατικούς του, από την Αμερική και όλο τον κόσμο για να την «περπατήσουν», ακόμη και σήμερα.

Αυτό βέβαια μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι αφού σήμερα δεν είναι προσβάσιμα όλα τα τμήματα του αρχικού δρόμου. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχει τη χρήση αγροτικού δρόμου, περιπτώσεις όπου τμήματά του ανήκουν πλέον σε ιδιώτες, περιπτώσεις που ο δρόμος έχει εξαφανιστεί από τις φθορές, ειρωνεία για τον πρώτο 100% ασφαλτοστρωμένο εθνικό δρόμο των ΗΠΑ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα απομεινάρια των κτηρίων, οδικών σημάτων, επιχειρήσεων, παράλληλα του δρόμου είναι στόχοι των λεηλασιών κυνηγών σουβενίρ που ενδιαφέρονται για το αληθινό πράγμα και όχι για ένα αντίγραφο από τα διάσπαρτα μουσεία και καταστήματα αναμνηστικών.

route66 us

Η διαφήμιση ως ο δρόμος που οδηγεί στους ολυμπιακούς αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες, ο δρόμος που ακολούθησαν πολλοί αγρότες σε αναζήτηση εργασίας στην Καλιφόρνια, την δεκαετία του 30 λόγω των παρατεταμένων ξηρασιών – η αποκαλούμενη περίοδος Dust Bowl, ο δρόμος που οδηγούσε για διακοπές στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια, το πέρασμα κοντά στο Grand Canyon ακόμη και το πρώτο μαγαζί, μέρος του αμερικάνικου τρόπου ζωής, Mac, που άνοιξε πάνω σε αυτήν τη διαδρομή, όλα βοήθησαν για να χτιστεί ο μύθος της. Σε αυτό βοήθησε σίγουρα η τηλεοπτική σειρά Route 66 (1960 - 1964), ακόμη και πιο πρόσφατα η ταινία cars.

Ένα τραγούδι όμως που έρχεται από το 1946 έχει καθοριστική συμμετοχή στο να μαθευτεί παγκόσμια η συγκεκριμένη διαδρομή. Σύνθεση του Bobby Troup, καταγράφει την πορεία που ακολουθεί κάποιος από τη μια έως την άλλη άκρη της, κάτι που έκανε και ο ίδιος. Οι στίχοι καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια του δεκαήμερου ταξιδιού του και ολοκληρώθηκαν όταν έφτασε με τη πρώτη σύζυγο του στην Καλιφόρνια. Την ιδέα για τον τίτλο την οφείλουμε σε εκείνη. Πρόκειται βέβαια για το (Get Your Kicks on) Route 66.

Δέκα εκτελέσεις της εμβληματικής σύνθεσης:

1946 - Nat King Cole Trio

1961 – Chuck Berry

1964 – Rolling Stones

https://www.youtube.com/watch?v=61kziQ3aUws

1965 – Them

1981 – Manhattan Transfer

1987 – The Replacements

1987 - Depeche Mode (Beatmasters remix)

1999 – Herman Brood

2002 – Nancy Sinatra

2012 – Glenn Frey

Και ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ για να απολαύσετε την διαδρομή, ενός από τους πιο ιστορικούς δρόμους των ΗΠΑ, με έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο…