Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη
Το να αναλώνεσαι στον απολογισμό των φετινών βραβείων γκράμμι μόνο στις κατηγορίες που θεωρούνται μεγάλες είναι τουλάχιστον άστοχο. Σίγουρα έχουν ενδιαφέρον αλλά μπορείς να βρεις άλλες βραβεύσεις και αφορμή για σχόλια σε κατηγορίες όπως του καλύτερου ορχηστρικού άλμπουμ, Culcha Vulcha, η 11η δουλειά του jazz fusion γκρουπ των αμερικανών Snarky Pupp, την υποψηφιότητα που στο τσαφ πρόλαβε την προθεσμία για την 59 απονομή, του Βαγγέλη Παπαθανασίου με το Rosetta για καλύτερο New Age άλμπουμ. Ένα ενδιαφέρον θέμα είναι και η 8η βράβευση της Dolly Parton, που αφού έχει ήδη βραβευτεί και για την προσφορά της το 2011 με τιμητικό βραβείο. Φέτος κέρδισε γκράμμι για καλύτερο τραγούδι κάντρι από ντουέτο ή γκρούπ, με μία σύνθεση που πρωτο κυκλοφόρησε 44 χρόνια πριν, το 1973 και που ήταν υποψήφιο για γκράμμι το 1975, τo Jolene σε συνεργασία με το acapella γκρουπ, Pentatonix με μέλη που δεν είχαν καν γεννηθεί όταν πρωτοβγήκε το τραγούδι…
Μια κατηγορία που μου τράβηξε και φέτος το ενδιαφέρον είναι αυτή του καλύτερου ρέγγε δίσκου της χρονιάς, με κυκλοφορίες από 1 Οκτωβρίου του 2015 έως και 30 Σεπτεμβρίου του 2016. Και φέτος στα γκράμμι ο δημοφιλής καλλιτέχνης με τη βαριά κληρονομιά, βραβεύτηκε για έβδομη φορά με αυτό του καλύτερου ρέγγε άλμπουμ της χρονιάς. Άσχετα αν δεν ακούγεται στα ελληνικά ραδιόφωνα, που έτσι και αλλιώς η ρέγγε αναλώνεται στα γνώριμα μονοπάτια του πατέρα του, ο Ziggy διανύει μια άκρως παραγωγική καλλιτεχνικά περίοδο ως σόλο καλλιτέχνης. Επιπρόσθετα το 2009, πήρε και γκράμμι καλύτερης ηχογράφησης για παιδιά, σε ένα δίσκο που συμμετείχαν και ονόματα όπως ο Paul Simon, Jack Johnson και ο Willie Nelson. Με μια καριέρα που ξετυλίγεται σε 4 δεκαετίες από το 1985 έως και σήμερα με 32 χρόνια καριέρας και 16 στούντιο δίσκους είναι ένας από τους κυρίαρχους του είδους. Η σόλο καριέρα του λογικά έχει πολύ δρόμο ακόμα αφού είναι μόλις 48 ετών. Και ακολουθεί κατά πόδας ο κατά 4 χρόνια μικρότερος αδελφός του, Stephen Marley έξι φορές βραβευμένος (οι τρεις κοινές από τα χρόνια των Melody Makers και τρεις φορές με προσωπικούς δίσκους και αυτός). Υπάρχει τέλος και ο εξ αγχιστείας αδελφός τους, Damian Marley, που το 2002 και το 2006 πήρε και αυτός τα βραβεία για καλύτερους ρέγγε δίσκους της χρονιάς. Κάτι σαν οικογενειακή υπόθεση δηλαδή.
Ορίστε λοιπόν δείγματα από τους βραβευμένους του δίσκους του μεγαλύτερου από τους γιούς του Bob Marley.
Heaven Can’t Take it (LP: Ziggy Marley - 2016)
Start It Up (LP: Ziggy Marley - 2016)
Lighthouse (LP: Fly Rasta - 2014)
Is this love (live) (LP: In Concert – 2013)
This Train" feat. Willie Nelson (LP: Family Time - 2009) (γκράμμι για καλύτερο άλμπουμ για παιδιά)
Make Some Music (LP: Love Is My Religion – 2006)
Still The Storms (LP: Love Is My Religion – 2006)
Fallen Is Babylon (LP: Fallen is Babylon - 1997)
Look Who’s Dancing (LP: One Bright Day - 1989)
Tomorrow People (LP: Conscious Party – 1988)
οι Melody Makers είχαν και άλλες 4 υποψηφιότητες που δεν αποβήκαν και νικηφόρες.
Μια προσωπική επιλογή, κατ’ εμέ η πιο ολοκληρωμένη τους δουλειά, έρχεται από το κύκνειο άσμα τους το 1999, Spirit of Music, σε παραγωγή του Don Was με τον οποίο θα συνεργαστεί ο Ziggy Marley ξανά στον προσωπικό του δίσκο το 2011, Wild and Free.
Many Waters
High Tide Low Tide
Για τα βραβεία της κατηγορίας του καλύτερου ρέγγε άλμπουμ της χρονιάς, υπάρχει και η ενδιαφέρουσα ιστορία των επίσης τζαμαϊκανών και άκρως επιδραστικών Sly & Robbie με τις 8 υποψηφιότητες και την μία από αυτές να συνοδεύετε με νίκη. Σε κάποιο άλλο άρθρο ίσως…