Είναι τσεκαρισμένο, οι απαισιόδοξοι κάνουν κακό στην υγεία τους

Οι απαισιόδοξοι έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο σε σύγκριση με τους αισιόδοξους, έχει διαπιστώσει μια νέα μελέτη. Ερευνητές από τη Φινλανδία διαπίστωσαν ότι εκείνοι που πέθαναν από στεφανιαία καρδιακή νόσο (CHD) είχαν περισσότερο από μια απαισιόδοξη στάση σε σχέση με άλλους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Πέμπτη της Δημόσιας Υγείας του BCM.

Οι ερευνητές αρχικά ήλπιζαν να βελτιώσουν την ευεξία και την υγεία της τοπικής κοινότητας, όταν η μελέτη ξεκίνησε το 2002. Περίπου 3.000 άνδρες και γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη μετά από 4272 που κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, ο αριθμός των συμμετεχόντων μειώθηκε λόγω θανάτων, ελλείψεων και άλλων παραγόντων.

Στο τέλος, το τελικό δείγμα κατά τη διάρκεια της 11-χρόνων παρακολούθησης περιλάμβανε 2267, 121 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους από στεφανιαία νόσο, αφήνοντας 2.146 ανθρώπους ζωντανούς.

«Αν είσαι απαισιόδοξος και έχεις κάποια προβλήματα υγείας, τότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να αναλάβεις τη φροντίδα της σωματικής σου υγείας" λέει ο Δρ Mikko Pankalainen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ψυχίατρος στο Päijät-Häme Κεντρικό Νοσοκομείο στο Lahti της Φινλανδίας.

Το κάπνισμα, τα επίπεδα χοληστερόλης, η αρτηριακή πίεση, διάγνωση διαβήτη και άλλες προσωπικές πληροφορίες καταγράφηκαν για τη μελέτη. Τα άτομα κλήθηκαν να βαθμολογήσουν έξι καταστάσεις σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το τέσσερα.

Το ερωτηματολόγιο ζήτησε από τους συμμετέχοντες κατά πόσο οι καταστάσεις αυτές σχετιζόντουσαν με τους ίδιους. Τους ζητήθηκε επίσης να βαθμολογήσουν τις καταστάσεις της αισιοδοξίας, όπως "σε αβέβαιους καιρούς, εγώ συνήθως περιμένω το καλύτερο» και απαισιοδοξίας: "Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά για μένα, αυτό και θα συμβεί".

Από τα αποτελέσματα της μελέτης διαπιστώθηκε πως εκείνοι που πέθαναν από στεφανιαία νόσο ήταν πιο απαισιόδοξοι από τα άτομα που ήταν ακόμα ζωντανοί. Ωστόσο, δεν βρέθηκε κάποια διαφορά σχετικά με την αισιοδοξία στους άνδρες και τις γυναίκες και στα ποσοστά θανάτου.

Μια ξεχωριστή μελέτη που επικεντρώθηκε σε γυναίκες βρήκε πως αυτές που βίωναν μια γενική δυσπιστία των ανθρώπων ή «κυνική εχθρότητα" έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με εκείνες που είναι πιο αισιόδοξες, η Ζωντανή Επιστήμη αναφέρει.

Οι γυναίκες που ήταν εχθρικές εμφάνισαν χαμηλότερη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με άλλες γυναίκες. Η υψηλότερη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού δείχνει ότι το μέρος του νευρικού συστήματος που ρυθμίζει την καρδιακή συχνότητα είναι καλά ισορροπημένο, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

ΠΗΓΗ: papelle.gr, της Ελεάνας Παπαχαραλάμπους