Jimmy Page: Ήμασταν 'γαμάτο' συγκρότημα

Jimmy Page: Ήμασταν 'γαμάτο' συγκρότημα

Έχουν περάσει 51 χρόνια από την πρώτη τους εμφάνιση κι όμως σχεδόν καθημερινά απασχολούν τον παγκόσμιο τύπο με διάφορες ειδήσεις που τους αφορούν.

Από χθες κυκλοφορώ με ένα κόκκινο T-Shirt που δημιουργήθηκε πριν από από πολλά χρόνια για να προωθήσει μάλλον κάποιες επανεκδόσεις τραγουδιών τους.

Είναι απίστευτο το πόσοι με έχουν σταματήσει και αναφέρονται σ'αυτούς και το πιο σημαντικό, σχεδόν όλοι είναι μικρότεροι από 50.

Οι Led Zeppelin που σήμερα το μόνο από τα μέλη τους που δεν ζει, ο ντράμερ John Bonham θα γινόταν 66 ετών, είναι ένα συγκρότημα που το μέγεθος της επιτυχίας του δεν μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί στην πραγματική του διάσταση.

Μιλάμε για ένα συγκρότημα που κυκλοφόρησε όσο υπήρχε 8 στούντιο άλμπουμ μέσα στα 11 σχεδόν χρόνια που υπήρχε.

Το πρώτο στις 12 Απριλίου του 1969 με τίτλο το όνομά τους και το τελευταίο στις 8 Σεπτεμβρίου του 1979 με τίτλο In Through The Out Door.

Ο Jimmy Page δήλωσε προχθές, ΄έκανα την επανέκδοση των δίσκων μας για να μάθουν οι νεότεροι πόσο γαμάτο συγκρότημα ήταν οι Led Zeppelin.

Το παράδοξο είναι ότι όσο υπήρχαν σαν συγκρότημα δεν κυκλοφόρησαν στην Αγγλία ούτε ένα τραγούδι τους σαν σινγκλ, ενώ και στην Αμερική οι μικροί δίσκοι ήταν γύρω στους 10 με ένα μόνο τραγούδι τους να γίνεται τοπ 10.

Η μη κυκλοφορία τραγουδιών δεν επιτρέπει την ιδιαίτερη προώθηση του κάθε καλλιτέχνη στο ραδιόφωνο και λογικά περιορίζει την επιτυχία του.

Οι Beatles και σε κάποιο βαθμό και οι Rolling Stones δεν κυκλοφορούσαν σε κάποια περίοδο μικρούς δίσκους από τα άλμπουμ τους, αλλά κυκλοφορούσαν ανεξάρτητα πολλά τραγούδια που δεν υπήρχαν στα άλμπουμ και γινόντουσαν επιτυχίες συντηρώντας έτσι το όνομά τους.

Οι Led Zeppelin έχουν δεκάδες τραγούδια που τα ξέρουν όλοι οι φίλοι της μουσικής και που ποτέ δεν κυκλοφόρησαν σαν μικροί δίσκοι τουλάχιστον στην Βρετανία, γιατί πχ στην Ελλάδα είχαν κυκλοφορήσει 4-5 μικρά δισκάκια, όπως τα Whole Lotta Love, Ιmmigrant Song, Living Loving Maid και το Black Dog.

Σας παραθέτω την λίστα με τα 30 τραγούδια τους που επιλέξαμε σαν τα καλύτερα με την επισήμανση του ότι οι Zeppelin είναι κάτι σαν τους Beatles που κάθε ένα τραγούδι τους έχει την δικιά του ξεχωριστή ιστορία και το ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με την μουσική.

Κώστας Ζουγρής

Δείτε:

Τα 30 καλύτερα τραγούδια των Led Zeppelin

Γίνετε φίλοι στην ομάδα μας