Το «θα σου γράψω κακή κριτική» είναι το νέο «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», έλεγε ένας φίλος πρόσφατα, διηγούμενος ιστορίες καθημερινής τρέλας που διαδραματίζονται στα εστιατόρια, με πελάτες που με το παραμικρό απειλούν να διασύρουν τις επιχειρήσεις online. Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και έγινα μάρτυρας ενός ανάλογου περιστατικού.
Εστιατόριο στον Κεραμεικό, βράδυ Σαββάτου. Στο διπλανό τραπέζι κάθεται τετραμελής παρέα. Αμέσως αρχίζουν τις παρατηρήσεις στον σερβιτόρο που προς τιμήν του απαντά πάντα ευγενικά. «Δεν μου αρέσει το πιάτο μου, πάρτε το πίσω» έφτασε να πει ο ένας. «Να σας ετοιμάσει κάτι άλλο η κουζίνα;» του απαντά πάλι ευγενέστατα εκείνος. «Οχι ευχαριστώ» είπε απότομα ο πελάτης. «Δεν θα σας το χρεώσουμε καν, μας συγχωρείτε». Εκπληκτοι λίγο αργότερα, ακούσαμε την παρέα να χασκογελάει γράφοντας κάτι στο κινητό. «Τώρα θα δουν» έλεγαν. Οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν όταν, φεύγοντας από το εστιατόριο, συνδεθήκαμε με τη σελίδα του στο facebook. «Απαράδεκτο σέρβις, αγενέστατο προσωπικό!» έγραφε η τελευταία κριτική. Ηταν από τον κύριο στο διπλανό τραπέζι.
Απ’ ό,τι φαίνεται, πρόκειται για μάστιγα. «Θα σου πω μόνο τα περιστατικά στα οποία ήμουν μπροστά», λέει στην «Κ» η Ε.Τ., ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην Καλλιθέα. «Παρέα τεσσάρων ατόμων έχει παραγγείλει κανονικά σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως, ποτά. Τα έχουν φάει όλα εκτός από μισή πατάτα στο ένα πιάτο, που όντως μας είχε λίγο αρπάξει. Με φωνάζει η κυρία να μου κάνει παράπονα. Της εξηγώ ότι έπρεπε να μας το πουν αμέσως ότι υπήρχε πρόβλημα και ευχαρίστως θα είχαμε αντικαταστήσει το πιάτο. Συνεχίζει λέγοντας ότι ένα άλλο πιάτο ήταν πολύ ζεστό. Εξηγώ ότι είναι επειδή μαγειρεύεται εκείνη την ώρα. Συνεχίζει και ζητάει τον υπεύθυνο. Της λέω ότι εγώ είμαι. Ζητάει τον ιδιοκτήτη. Της λέω και πάλι ότι εγώ είμαι. Επιμένει να μη χρεωθούν τα δύο πιάτα, το ένα επειδή ήταν πολύ ζεστό και το άλλο γιατί είχε την καμένη πατάτα. Προτείνω να την κεράσουμε ένα γλυκό “για να της φτιάξουμε τη γεύση”. Αρνείται και λέει “εντάξει, θα τα πούμε online”». Πράγματι, έγραψε κριτική στη σελίδα του μαγαζιού στο facebook, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «οι ταλιατέλες για να τις φάμε περιμέναμε 25 λεπτά να κρυώσουν! Απαράδεκτοι!». Είχε βάλει ένα αστέρι στο εστιατόριο. Και συνεχίζει η Ε.Τ. «Αλλη παρέα τεσσάρων ατόμων έχει επίσης παραγγείλει και φάει τα πάντα. Με φωνάζει μια κυρία να παραπονεθεί γιατί είχαμε ειδικό μενού εκείνη την ημέρα και δεν τους ενημέρωσα όταν έκαναν την κράτηση και “δεν βρήκαν τίποτα να φάνε”. Αργότερα είδα ότι είχαν κάνει την κράτηση μέσω σάιτ κρατήσεων. Συνεχίζει λέγοντας για ένα πιάτο ότι δεν είχε σωστή ποσότητα του ενός συστατικού και λέει επί λέξει “ξέρετε εγώ πάντα γράφω κριτικές για τα εστιατόρια που πάω, πιστέψτε με δεν θέλετε να φύγω δυσαρεστημένη”. Δεν της χρέωσα το εν λόγω πιάτο και όλα καλά».
Σε «υποχώρηση» υποχρεώθηκε και έτερος ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Κηφισιά. Ενα Σάββατο, είχε έρθει στο μαγαζί παρέα, η οποία αφού ολοκλήρωσε το δείπνο της, επιδεικνύει κουπόνι περιοδικού σύμφωνα με το οποίο υπάρχει έκπτωση 20%. «Ωστόσο, όπως αναφέρεται ρητά στο περιοδικό το κουπόνι δεν ισχύει Σάββατα» λέει στην «Κ». «Κάνουν μεγάλη φασαρία λέγοντας ότι δεν το γνώριζαν και “σιγά μη διαβάζουμε τα ψιλά γράμματα”. Τους προτείνουμε 10%, συνεχίζουν τη φασαρία λέγοντας “νέο εστιατόριο είστε, καλό είναι να μην αρχίσετε με κακές κριτικές, έτσι δεν είναι;”». Τελικά τους έγινε έκπτωση 20%.
Η δυνατότητα online κριτικής εστιατορίων έχει βρει πεδίο δόξης στην Ελλάδα. Μόνο το ask4food φιλοξενεί 50.000 κριτικές χρηστών και έχει 20.000 επισκέψεις ημερησίως. Σε γενικές γραμμές το εργαλείο έχει οδηγήσει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όμως όλο και περισσότεροι εστιάτορες αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κακόβουλης χρήσης του. «Εχουμε πάντα άγχος. Γι’ αυτό και φροντίζουμε να μη χαλάμε χατίρια. Οι πελάτες εύκολα θα γράψουν κάτι κακό και δύσκολα κάτι καλό. Οι άνθρωποι πιέζονται προφανώς. Ο κόσμος βγαίνει έξω φτιαγμένος για καβγά».
Πηγή: Καθημερινή, της Λίνας Γιάνναρου