Μετά από ένα ή περισσότερα αξέχαστα ραντεβού,αυτός εξαφανίζεται για μέρες ή εβδομάδες (δεν ακούγεται,δεν απαντάει στα μυνήματα ή απαντάει ψυχρά παραμένοντας αόριστος για την επόμενη συνάντηση).
Ξαφνικά, μετά από μια περίοδο μακράς σιωπής, εμφανίζεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόσασταν στο σημείο να τον ξεγράψετε. Τότε εσείς ενάντια στη λογική σας συμφωνείτε να τον ξανασυναντήσετε.
Αν έχετε αναγνωριστεί σε αυτήν την περιγραφή, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε η μόνη.
Πολλές γυναίκες παγιδεύονται σε τέτοιες σχέσεις όπου εναλάσσονται στιγμές έντονης εμπλοκής με στιγμές κλεισίματος, ψυχρότητας, φυγής.Εκτός από αυτήν την αμφιθυμική κατάσταση ένα άλλο χαρακτηριστικό που έχουν αυτές οι σχέσεις είναι η απουσία προοπτικής και έλλειψης σχεδιασμού.
Παρόλο που μπορεί να βγαίνετε για αρκετό καιρό μαζί η σχέση δεν εξελίσσεται.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ αυτές οι σχέσεις είναι βασανιστικές, η αποκόλληση μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολη.Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ικανοί να οικοδομήσουν βαθιές και ικανοποιητικές σχέσεις με τον άλλον.
Το περίεργο είναι ότι πολλά άτομα με σοβαρές δυσκολίες στο συναίσθημα, είναι σε άλλες πλευρές της ζωής τους αρκετά πετυχημένοι.
Αυτές οι δυσκολίες με τα συναισθήματα μπορεί να αναφέρονται και στην ναρκισσιστική παθολογία, μια διαταραχή που εκφράζεται με την ανικανότητα για αγάπη (με τη κυριολεκτική έννοια του όρου).
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ
Είναι πολύ εύκολο να τον ερωτευτεί κανείς.
Είναι λαμπρός, ευφυής, συχνά επαγγελματικά πετυχημένος και σε αντίθεση με πολλούς άνδρες, γνωρίζει ενστικτωδώς πως να κατακτήσει μια γυναίκα.
Είναι άριστος στην τέχνη να γοητεύει και να εντυπωσιάζει τους άλλους.
Πίσω όμως από την μάσκα της σαγήνης κρύβεται ένα μεγάλο κενό και βαθιές δυσκολίες με την οικειότητα.
Φυσικά ο ναρκισσισμός δεν είναι προνόμιο του ανδρικού φύλου, υπάρχουν και γυναίκες, δύσκολα όμως ανάμεσα σε μια γυναίκα νάρκισσο και σε έναν ερωτευμένο άνδρα θα δημιουργηθούν οι ίδιες δυναμικές όπως στην αντίστροφη περίπτωση
.
Στην αγάπη οι γυναίκες τείνουν να είναι περισσότερο ανεκτικές και υπομονετικές (κάποιος θα μπορούσε να πεί μαζοχιστικές) από τους άνδρες: λίγοι άνδρες θα ήταν διατεθειμένοι να χάσουν κάποια χρόνια από την ζωή τους, αγαπώντας άνευ όρων και λαμβάνοντας ως αντάλαγμα μόνο ψίχουλα.
ΑΝΔΡΕΣ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΡΩΤΕΥΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ
Όπως ανέφερα και πιο πάνω, στην αρχή της γνωριμίας δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.
Τον πρώτο καιρό φαίνονται ενθουσιώδεις, γεμάτοι φροντίδα και προσοχή.
Οι νάρκισσοι είναι ικανοί για παθιασμένους έρωτες αλλά ο έρωτας δεν μετατρέπεται ποτέ σε αγάπη.
Η αγάπη απαιτεί την ικανότητα να βλέπεις τον άλλον γι’ αυτό που είναι και να τον αποδεχτείς με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του και αυτήν την ικανότητα δεν την έχει ο νάρκισσος.
Στην παιδική τους ηλικία ήταν παιδιά καλομαθημένα ή ακόμη και «είδωλα» για τους γονείς τους που ποτέ δεν αγαπήθηκαν γι’ αυτό που ήταν πραγματικά,
αλλά γι΄αυτό που μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν στα μάτια των γονιών τους.
Με άλλα λόγια αυτά τα παιδιά αντπροσώπευαν τις προσδοκίες (συχνά υπερβολικές) των γονιών τους: να εκπληρώσουν τα όνειρα που δεν πραγματοποίησαν οι ίδιοι, να πετύχουν διακρίσεις, να έχουν μια ωραία εικόνα, να είναι τέλειοι.
Από την στιγμή που δεν αγαπήθηκαν γι’ αυτό που ήταν, αυτοί με την σειρά τους είναι ανίκανοι να αγαπήσουν τον εαυτό τους (αν και φαίνονται να έχουν μια μεγάλη αυτοπεποίθηση) και να αγαπήσουν.
Έχω ακούσει άνδρες με έναν ναρκισσισμό πράγματι παθολογικό να μπαίνουν σε κρίση για ασήμαντα ελαττώματα του συντρόφου τους: είχε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, έτρωγε τα νύχια της, είχε πάρει λίγα κιλά κ.ά. Αυτές οι αμέλειές της, τους δημιουργούσαν τέτοια αποστροφή που άρχιζαν να αμφιβάλουν για τον έρωτά τους και να τρέπονται σε φυγή.
Οι σύντροφοι τους πρέπει να προσαρμοστούν στα ιδεώδη της τελειότητας του ναρκισσιστή.
Ένας γνωστός μου ναρκισσιστής μιλώντας για την γυναίκα που είχε αποφασίσει να παντρευτεί μου είπε ενθουσιασμένος «Έχω βρεί το καλύτερο, από τα καλύτερα το καλύτερο», δεν με εξέπληξε όταν μετά από λίγο καιρό την είχε ήδη ξε-ερωτευτεί για να ερωτευτεί μια άλλη γυναίκα που ήταν «καλύτερη» από την προηγούμενη.
Το θέμα των ναρκισσιστών και η ανάλυση των χαρακτηριστικών τους, δεν τελειώνει εδώ.
Βέβαια δεν σημαίνει ότι η προσωπικότητα του ναρκισσιστή είναι μη αναστρέψιμη.
Τό άρθρο αυτό αναφέρεται στον ναρκισσιστή που «τα έχει καλά με τον εαυτό του» και δεν έχει το παραμικρό κίνητρο να αλλάξει.
Πολλές γυναίκες προσπαθούν να τον αλλάξουν αλλά χωρίς την συνεργασία του, αυτό είναι μάταιο.
Μαρία Λιακάκου, Κλινική Ψυχολόγος
[Πηγή]