Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη
Σαν σήμερα το 1988, 2 Ρώσοι κοσμοναύτες μαζί με έναν Γάλλο στελεχώνουν μια διαστημική αποστολή με στόχο να γίνουν το έβδομο διαστημόπλοιο από το 1986, που θα ενωνόταν με τον διαστημικό σταθμό MIR. Απογειώνονται με ένα Soyuz TM-7 και στις αποσκευές τους κουβαλάνε μια μικρή κασέτα, με τον πιο πρόσφατο τότε δίσκο των Pink Floyd. Πρόκειται για το διπλό ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο του συγκροτήματος «Delicate Sound of Thunder». Θα γίνουν έτσι το πρώτο ροκ συγκρότημα που θα παιχτεί η μουσική του στο διάστημα. Ο δίσκος είχε μόλις κυκλοφορήσει, 22/11/1988 και ήταν ο πρώτος του συγκροτήματος που βγήκε επίσημα στην αγορά της τότε Σοβιετικής Ένωσης.
Ο δίσκος καταγράφει το τέλος της περιοδείας του συγκροτήματος που ξεκίνησε το 1987, Momentary Lapse Tour, μέσα από 5 συνολικά εμφανίσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του ’88 στο Nassau Coliseum στο Long Island της Νέας Υόρκης και έχει μια εισαγωγή που ταιριάζει απόλυτα στο διάστημα…
https://www.youtube.com/watch?v=2nCNdgFrbBo
Όμως δεν ήταν ο πρώτος δίσκος ροκ που ταξίδεψε στο διάστημα. Χάρη στο πρότζεκτ έμπνευση του δημοφιλούς επιστήμονα – συγγραφέα, Carl Sagan, το 1977 τα «δίδυμα» διαστημόπλοια της ΝΑΣΑ, Voyager 1 & 2, εμπεριείχαν από ένα χρυσό δίσκο. Μαζί με άλλα αντιπροσωπευτικά δείγματα του γήινου πολιτισμού αποθηκεύτηκαν και 116 φωτογραφίες, ήχοι από τη γη, 55 δείγματα γλωσσών και μουσική.
Σε μια διαδικασία που είχε κρατήσει ένα χρόνο περίπου για τις επιλογές που θα συμπεριλαμβανόντουσαν μια επιτροπή θα επιλέξει τελικά μεταξύ άλλων : Κλασσικούς: Bach, Mozart, Beethoven, Stravinsky, τον Κινέζος καλλιτέχνης του παραδοσιακού κινέζικου έγχορδου guqin, Guan Pinghu, , από το Μεξικό το «El Cascabel» από τον ηθοποιό και συνθέτη Lorenzo Barcelata, με τους Mariachi México, την Ινδή βοκαλίστρια που θα πεθάνει την ίδια χρονιά λίγες μόνο ημέρες μετά την εκτόξευση, Kesarbai Kerkar, τη φολκ τραγουδίστρια από τη Βουλγαρία Valya Balkanska, τον μπλουζίστα Blind Willie Johnson στο «Dark Was the Night», και τον Chuck Berry. Η επιλογή του τελευταίου είχε προκαλέσει όπως ήταν φυσικό πολλές σκέψεις κατά την επιλογή του και πολλές αντιδράσεις κατά την δημοσίευσή του ότι θα υπήρχε η σύνθεσή του Johnny B. Goode. Την οφείλουμε ίσως στον μουσικοκριτικό τότε του Rolling Stone, Timothy Ferris, που μετείχε στην 6μελή επιτροπή.
https://www.youtube.com/watch?v=T38v3-SSGcM
https://www.youtube.com/watch?v=qasPCNQuo88
Το ταξίδι του Voyager 1, συνεχίζεται στο εξωτερικό διάστημα πλέον και θα ακολουθήσει και το αδελφάκι του. Τώρα πότε θα ανοιχτεί το «…μπουκάλι που ταξιδεύει στον κοσμικό ωκεανό» και πότε θα παιχτούν τα περιεχόμενά του από έναν προηγμένο πολιτισμό κανείς δεν ξέρει.
Και για τους λάτρεις του βινυλίου στο τέλος του Ιουλίου του 2016, μετά από τέσσερα χρόνια προετοιμασίας παίχτηκε και ο πρώτος δίσκος στο διάστημα. Σε ύψος περίπου 29 χιλιομέτρων, στο όχημα του Ίκαρου, όπως ονομάστηκε το εγχείρημα που χρηματοδότησε ο Jack White, μέσω της εταιρείας του Third Man Records, στέφτηκε με επιτυχία ο στόχος που είχε βάλει. Το τραγούδι που παίχτηκε, εμπλέκει ίσως όχι κατά ένα παράδοξο τρόπο, πάλι τον μεγάλο φυσικό Carl Sagan μαζί με τον Stephen Hawking, στη συμφωνία της επιστήμης «A Glorious Dawn» Σύνθεση του Αμερικανού John D. Boswell, το τραγούδι, mash up, ήταν κυκλοφορία της εταιρείας του White, τον Νοέμβριο του 2009, στην επέτειο τότε των 75ων γενεθλίων του Sagan.
https://www.youtube.com/watch?v=zSgiXGELjbc