Γιατί ο Leon Russell ήταν superstar

Γιατί ο Leon Russell ήταν superstar

2 Απριλίου 1941-13 Νοεμβρίου 2016

O Leon Russell δεν είναι βέβαια ο μόνος Αμερικανός μουσικός που δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, όπως αντίστοιχα υπάρχουν αξιόλογοι Ευρωπαίοι που δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι στην Αμερική.

Όμως αυτοί που γράφουν την ιστορία της μουσικής δεν είναι οι απλοί ακροατές, αλλά οι μουσικές συμμετοχές, οι συνθέσεις και οι ερμηνευτικές ικανότητες του κάθε καλλιτέχνη.

O Leon Russell έγινε μέλος του Rock and Roll Hall Of Fame, ενός θεσμού που πολλοί άξιοι μουσικοί δεν έχουν καταφέρει να γίνουν.

Βέβαια μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι αυτοί που ψηφίζουν δεν έχουν γνώσεις, θα σας αναφέρω ποιοι μουσικοί έπαιζαν στο πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Leon Russell το 1970, τότε που δεν ήταν ιδιαίτερα διάσημος και ίσως όσοι αμφισβητούν την αξία του να δουν τα πράγματα διαφορετικά.

Από τους Rolling Stones οι Mick Jagger, Charlie Watts και Bill Wyman. Από τους Beatles οι George Harrison και Ringo Starr, και οι Eric Clapton, Stevie Winwood, Joe Cocker.

Δεν ήταν Superstar βέβαια ο Leon Russell με την έννοια των επιτυχιών στα τσαρτς, όμως πόσοι καλλιτέχνες παίζουν κάποιο μουσικό όργανο και ο ήχος που παράγουν είναι τόσο προσωπικός, όπως το πιάνο του Leon Russell;

Κώστας Ζουγρής