Τι ρόλο παίζει η γλουτένη

Να τρώμε ή να μην τρώμε γλουτένη;

Τον τελευταίο καιρό, οι δίαιτες και οι τροφές χωρίς γλουτένη συζητιούνται πολύ. Πολλοί λένε ότι υιοθετώντας μια διατροφή χωρίς γλουτένη θα αυξήσει την ενέργεια και την συγκέντρωσή μας, να θεραπεύσει το πεπτικά προβλήματα, και θα βελτιώσει, ακόμη και τα συμπτώματα αυτισμού και ADHD σε παιδιά. Με τόσα που διαβάζουμε, λογικό είναι να αναρωτιόμαστε αν θα ήταν καλύτερο να κόψουμε τη γλουτένη. Πριν, όμως, πάρετε τις όποιες αποφάσεις, μάθετε καλύτερα τι είναι η γλουτένη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένα δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Επειδή γλουτένη βοηθά στο να γίνονται τα τρόφιμα πιο γευστικά και βελτιώνει την υφή τους, έχει επίσης προστεθεί στα πάντα, από αλλαντικά μέχρι τηγανιτές πατάτες. Για τους περισσότερους, η γλουτένη είναι εντελώς ακίνδυνη, με δύο εξαιρέσεις, αν έχετε διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη ή με μη-κοιλιακή ευαισθησία στη γλουτένη.

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Τι είναι όμως, η κοιλιοκάκη και μη κοιλιακή ευαισθησία στη γλουτένη; Η κοιλιοκάκη, είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προσβάλλει 1 στα 133 άτομα. Ακόμη και η παραμικρή μπουκιά γλουτένης μπορεί να σημάνει το πρόβλημα, προκαλώντας την απελευθέρωση των αντισωμάτων που προκαλούν επίθεση στα έντερα. Αυτές οι επιθέσεις προκαλούν κακό στο έντερο, γεγονός που καθιστά δύσκολο να απορροφήσει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού. Προκαλούν, επίσης, πολλά δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αέρια, φούσκωματα, διάρροια και απώλειΑ ή αύξηση βάρους. Χωρίς την σωστή θεραπεία, η κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως αναιμία, νευρολογικές διαταραχές και η οστεοπόρωση.

Η μη κοιλιακή ευαισθησία στη γλουτένη (ή NCGS) πιστεύεται ότι είναι περισσότερο διαδεδομένη. Είναι παρόμοια με την κοιλιοκάκη σε ότι αφορά το γεγονός ότι είναι και αυτή μια ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη. Αλλά αυτή δεν προκαλεί τον οργανισμό να παράγει αντισώματα, έτσι, ενώ κάποιος με NCGS δεν θα έχει την ίδια εντερική βλάβη, έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή μακροχρόνιων επιπλοκών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Επί του παρόντος, η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη ή NCGS είναι μια δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη. Επειδή γλουτένη βρίσκεται σε τόσα πολλά τρόφιμα, χωρίς τον ανάλογο περιορισμό, η διατροφή χωρίς γλουτένη θα οδηγήσει στο να χάνονται σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που θα υπήρχαν σε κανονικά εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, το ψωμί και τα ζυμαρικά. Εάν, μετά την εξέταση, διαπιστώσετε ότι έχετε κοιλιοκάκη, ο μοναδικός ειδικός που θα μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σχέδιο για να παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται είναι κάποιος διαιτολόγος.

Μάθετε και αυτό
Η διατροφή χωρίς γλουτένη δύσκολα δημιουργεί προβλήματα. Ενδεχομένως να φέρει ανεπάρκεια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και είναι δύσκολη στην εφαρμογή της, διότι η γλουτένη προστίθεται σε πάρα πολλά τρόφιμα.

Διατροφικό tip Η βρώμη περιέχει αβενίνη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη παρόμοια με γλουτένη. Ωστόσο, οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με κοιλιοκάκη μπορούν με ασφάλεια να καταναλώσουν αβενίνη.

Πηγή: Καθημερινή, ρεπορτάζ Χαράς Μαλιώτη