Από τις πρώτες μέρες που άλλαξε το νόμισμά μας και από την δραχμή μπήκαμε στο ευρώ, έχουν μείνει στην μνήμη μου δύο πράγματα. α) η διάθεση των πελατών του supermarket της γειτονιάς μου να μην θέλουν να εισπράξουν ρέστα που ήταν κάτω από 10 λεπτά και η παράλληλα ταυτόσημη θέση των ταμείων, να μην δίνουν ρέστα όταν αυτά ήταν λεπτά με την δικαιολογία ότι είχαν ξεμείνει από ψηλά. είχαν ξεμείνει σε μία περιοχή που σε ακτίνα 100 μέτρων υπήρχαν 4! τράπεζες.
β) Την δεύτερη εβδομάδα μετά την καθιέρωση του ευρώ, σε γειτονική λαϊκή αγορά, φώναζαν οι έμποροι που ήθελαν να πουλήσουν τα πορτοκάλια τους ΄ένα παλιοπενηντάρικο΄ εννοώντας ότι το κιλό είχε υποχωρήσει προς το μεσημέρι στην χαμηλή τιμή των 50 λεπτών, με την διαφορά ότι την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, την ίδια ώρα η τιμή ήταν 50 δραχμές.
Σήμερα το πρωί λοιπόν, λίγο πριν τις 7, άκουσα τους δύο παρουσιαστές στον ΣΚΑΪ που αν και Ολυμπιακοί είναι από τους καλύτερους, αν όχι οι καλύτεροι της πρωινής ζώνης, να απορούν για το πως μπορούν να ζήσουν οι αγρότες που αναγκάζονται να πουλάνε τα πορτοκάλια τους σχεδόν 13 λεπτά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να πουλήσουν 100 κιλά για να πάρουν 2 καφέδες.
13 λεπτά είναι 45 δραχμές, δηλαδή πουλάνε σήμερα, όσο πουλούσαν στην λιανική στις λαϊκές αγορές πριν 10 χρόνια και δεν βγαίνουν.
Η καραμέλα είναι βέβαια ο πληθωρισμός, αλλά εγώ, όσα από τα παιδιά μου εργάζονται, οι φίλοι μου και γενικά όσους ξέρω, έχουμε αμοιβές σημαντικά μειωμένες σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, υπάρχουν βέβαια και αυτοί που ανήκουν σε ειδική κατηγορία και είδαν τις αμοιβές τους να απογειώνονται την περασμένη δεκαετία και στην συνέχεια να μειώνονται τουλάχιστον 20-30% και ξέρετε σε ποια κατηγορία εργαζομένων ανήκουν.
Το να πουλούν σήμερα 13 λεπτά, σημαίνει ότι είναι βασιλιάδες, αφού λογικά πουλάνε σε τιμή 3 φορές μεγαλύτερη αυτής του 2003 σε μία χώρα που ελάχιστοι έχουν τις αμοιβές του 2003.
Υπάρχει μία τάση στα ΜΜΕ να υπερασπίζονται οι δημοσιογράφοι τους αγρότες που δεν θέλουν να κρατάνε βιβλία για την εφορία, δηλώνουν σε τεράστιο ποσοστό εισόδημα κάτω από 10 χιλ τον χρόνο αν και οι περισσότεροι επιδοτούνται με ποσά υψηλότερα αυτών που δηλώνουν ότι είναι ο κύκλος εργασιών τους, τώρα υπερασπίζονται τους ένστολους, χθες τους δικαστικούς, προχθές τους πανεπιστημιακούς, πριν μερικούς μήνες τους υπάλληλους της βουλής, είναι σε μόνιμη κόντρα με τους εκάστοτε υπουργούς υγείας υποστηρίζοντας τις θέσεις των γιατρών, μιλιά για τα προνόμια των δικηγόρων, συνεχόμενες διαμαρτυρίες για τους φυλακισμένους που το κράτος τους φέρεται σχεδόν απάνθρωπα σε μια χώρα που ακόμα και οι καταδικασμένοι σε ισόβια δικαιούνται μία άδεια κάθε 2 μήνες, δηλαδή αν δυσκολέψουν λίγο ακόμα τα πράγματα, θα πρέπει να επιδιώξω να πάω φυλακή.
Δεν είναι βέβαια όλοι οι αγρότες, γιατροί, δικηγόροι κλπ, εκατομμυριούχοι, αλλά ένα μέρος τους εκμεταλλεύεται τις εξουσίες που τους δίνει το κράτος και τις ασκούν με κάθε τρόπο σε βάρος των πολιτών.
Οι οποίοι πολίτες όμως συνεργούν με όλα αυτά τα επαγγέλματα και διαιωνίζουν την σημερινή κατάσταση, γιατί σίγουρα εγώ δεν δίνω υπερτιμημένα τιμολόγια στους έμπορους αγροτικών προϊόντων κοκ
Όλες οι παρανομίες θέλουν δύο μέρη για να υλοποιηθούν, αλλά το σύνταγμα είναι ίσο, μόνο σε χιλιομετρική απόσταση της πλατείας Συντάγματος έναντι όλων των πολιτών και όχι για τα δικαιώματά τους.
Κώστας Ζουγρής