Ανοικτό συνέδριο κοινωνικής οικονομίας, 10 με 12 Ιουνίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο...

Ανοικτό συνέδριο κοινωνικής οικονομίας, 10 με 12 Ιουνίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο...

Η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί τον τρίτο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης (τρίτος τομέας), πλήρως διακριτό από το Κράτος και την Αγορά (ιδιωτική οικονομία). Η Κοινωνική Οικονομία είναι μια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών και των οργανώσεων τους και περιλαμβάνει δράσεις υποστήριξης, αλληλοβοήθειας, αλληλεγγύης, επιχειρηματικότητας. Η Κοινωνική Οικονομία ως τρίτος τομέας της οικονομίας έρχεται να παρεμβληθεί ανάμεσα στο κράτος και στην αγορά και να δράσει συμπληρωματικά. Με εργαλείο την κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία εδράζεται στον συνεργατισμό, ενεργοποιεί και αξιοποιεί ένα τεράστιο δυναμικό από ανθρώπινους πόρους που είναι σήμερα είτε άνεργο είτε οικονομικά ανενεργό.

Η ανάδυση της οργανωμένης κοινωνίας πολιτών είναι το θεσμίζον υποκείμενο της κοινωνικής οικονομίας. Η κοινωνική οικονομία κινητοποιεί το εθελοντικό και το κοινωνικό κεφάλαιο κάτι που ούτε το κράτος ούτε η αγορά μπορούν να κάνουν.

Το κράτος δεν μπορεί να δημιουργήσει θεσμούς για την κοινωνική οικονομία. Μπορεί μόνον να τους αναγνωρίσει και να τους υποστηρίξει.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου είναι μια πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (Π.Ε.Σ.Κ.Ο.) σε σύμπραξη με το Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και σε συνεργασία τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στο χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα, σε σχέση με τα μέχρι σήμερα, που ξεκινά από τα κάτω δηλαδή από τους ίδιους τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας.

Σκοπός του συνεδρίου είναι, η συγκρότηση του υποκειμένου της κοινωνικής οικονομίας, η ενδυνάμωσή του για να αποτελέσει κοινωνικό εταίρο που θα διαβουλεύεται με την πολιτεία και την ΕΕ για τη χάραξη πολιτικών για την κοινωνική οικονομία και την κατανομή των σχετικών πόρων.

Οι συμμετέχοντες στον προσυνεδριακό διάλογο αλλά και στο Συνέδριο καλούνται να προβληματιστούν, να συζητήσουν και να προτείνουν λύσεις για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν σήμερα την κοινωνική οικονομία, στον δρόμο προς την εδραίωση και αναγνώριση της ως ο τρίτος αναπτυξιακός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας.

H συνολική συμμετοχή στο Συνέδριο, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που θα συμμετέχουν και οι απλοί συμμετέχοντες (παρατηρητές), αναμένεται να ξεπεράσουν κατά τη διάρκεια των τριών ημερών τα 400 άτομα, ενώ μέσω live streaming εκτιμάται ότι το Συνέδριο θα το παρακολουθήσουν συνολικά πάνω από 3.000 άτομα σε ολόκληρη την Ελλάδα...

Για περισσότερα πατήστε εδώ >> https://synedriokalo.gr

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ: Πρόγραμμα

1aa37508 8c36 4b55 887f 4f89a270b961