Keith Emerson: Πότε η κριτική είναι αποδεκτή

Keith Emerson: Πότε η κριτική είναι αποδεκτή

Κάποτε ο Τάσος Φαληρέας μου έλεγε "υπάρχουν γνώμες και γνωμούλες...μη τους δίνεις σημασία". Αυτό το ακολουθώ εδώ και χρόνια τώρα. Με αφορμή όμως το θάνατο του σπουδαίου μουσικού Keith Emerson δεν μπορώ παρά να γράψω δυο γραμμές. Δέχομαι ότι δεν μπορούν να αρέσουν όλα τα είδη μουσικής σε όλους. Έτσι, όσοι δεν αγάπησαν ποτέ το progressive rock επόμενο είναι να έχουν αρνητική άποψη για αυτό.

Δεν δέχομαι όμως να κριτικάρουν τους ELP παιδιά που δεν αγάπησαν το συγκρότημα, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει progressive rock και μέσα στην άγνοιά τους και την κακία τους πολλές φορές και να αφορίζουν μεγάλους μουσικούς με εκατομμύρια οπαδούς στον πλανήτη. Οι ELP απτό 70 μέχρι το 75 ήταν ένα μεγαλειώδες και σπουδαίο συγκρότημα. Το ότι αργότερα έβγαλαν μέτρια άλμπουμ αυτό δεν αναιρεί την προηγούμενη καριέρα τους.

Και ο αγαπημένος Bowie που δυστυχώς αγνοήθηκε στην Ελλάδα παντελώς στην καλύτερη δεκαετία του, που είναι τα 70s, έβγαλε και αυτός μέτριους δίσκους ιδιαίτερα στη δεκαετία του 90 και μάλιστα πολλοί από τους local ειδήμονες ήταν έτοιμοι να θάψουν το τελευταίο του άλμπουμ αλλά ο θάνατός του τους σταμάτησε.

Δυστυχώς όλο και χειρότερη γίνεται η ενημέρωση στη μουσική από παιδιά με περιορισμένες γνώσεις. Οι ELP είναι ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα, όχι μόνο του progressive rock αλλά και γενικότερα.

Όσοι είχαμε την τύχη να τους δούμε στη σπουδαία εποχή τους -και ευτυχώς ήμουν και εγώ ένας από αυτούς- ξέρουμε τι σημαίνει ELP στην σκηνή.

Ας μένουν λοιπόν αυτοί που θέλουν να δείχνουν ότι τα ξέρουν όλα, στη μουσική που τους αρέσει και ας αφήσουν ήσυχη την υπόλοιπη. Η αγάπη μου είναι μεγάλη για τους ELP και τη δείχνω αυτή τη στιγμή με το αφιέρωμα που κάνω τώρα στο ΒΗΜΑ fm 99,5

Γιάννης Πετρίδης