Είχε να συμβεί...60 χρόνια!

Συνεχίζοντας τα αλλεπάλληλα λάθη του στην σύνθεση των πηγών που δημιουργούν το Αμερικάνικο τσαρτ, το περιοδικό Billboard κατάφερε να πετύχει το αδιανόητο. Στο 2013 ούτε ένα τραγούδι με μαύρο καλλιτέχνη σαν πρώτο όνομα δεν έφτασε στην πρώτη θέση του Ηοt 100, κάτι που είχε να συμβεί από το 1955.

Η συμμετοχή του YouTube στην δημιουργία του τσαρτ, η αναλογικά μεγάλη συμμετοχή των ραδιοφωνικών σταθμών που παίζουν κυρίως ποπ μουσική και μερικοί άλλοι παράγοντες μικρότερης σημασίας έχουν περιορίσει τους μαύρους καλλιτέχνες που συνεχίζουν όμως να γνωρίζουν επιτυχίες στα άλμπουμ που η λίστα τους δημιουργείται καθαρά από τις πωλήσεις τους.

Στο 2013 είχαμε στο Νο 1 τα άλμπουμ των A$ap Rocky, Kanye West, Wale, J. Cole, Jay Z, Drake και Beyonce με όλα σχεδόν να σημειώνουν εντυπωσιακές πωλήσεις.

Αντίθετα στα σινγκλς το μόνο που κατάφεραν οι μαύροι, ήταν να φτάσουν στην πρώτη θέση σαν προσκεκλημένοι σε δίσκους άλλων, όπως πρόσφατα η Rihannα στο Monster με τον Eminem, οι

Μacklemore and Ryan Lewis που φιλοξένησαν μαύρους στα δύο Νο 1, τους Wanz και Ray Dalton και ο Robin Thicke στο Blurred Lines με τους Pharrell και TI.

Θα μπορούσε βέβαια να ισχυρισθεί κάποιος, ποια τραγούδια θα έπρεπε να πάνε Νο 1 και είναι ερμηνευμένα από μαύρους καλλιτέχνες και αδικήθηκαν.

Σε όλες τις περιπτώσεις αυτό που παίζει κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία του Hot 100 είναι βέβαια το ραδιόφωνο και αν το ραδιόφωνο δεν σε παίξει αρκετά, όπως δεν παίζει στην Αμερική στις μεγάλες πόλεις και τα τραγούδια από τον χώρο της κάντρυ, δύσκολα θα πας ακόμα και στο τοπ 40.

Σύμφωνα με το Billboard, στην λίστα με τα 25 πιο πετυχημένα τραγούδια της περιόδου 2000-2010, οι μαύροι έχουν συμμετοχή στα 21 από τα 25 πρώτα τραγούδια, αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν τι σημαίνει αυτό που συνέβη το 2013. Επίσης 14 τραγούδια με μαύρους ήταν στα πιο πετυχημένα των '90's, χωρίς να υπολογίσουμε την Mariah Carey που ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μιγάς.

Λουίζα Ζουγρή