Από τον Κώστα Ζουγρή
Από τα αγαπημένα θέματα των στιχουργών, οι διάφοροι δρόμοι και πλατείες σ' ολόκληρο τον πλανήτη, έδωσαν συχνά την ευκαιρία σε διάφορους καλλιτέχνες να γνωρίσουν μεγάλες επιτυχίες.
Στη χώρα μας ο πιο γνωστός δρόμος σε τραγούδι είναι μάλλον η Οδός Αριστοτέλους, σύνθεση του Γιάννη Σπανού, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και ερμηνεία από τη Χαρούλα Αλεξίου.
Ο Δήμος Μούτσης έγραψε το 1968 την επιτυχία του Σταμάτη Κόκοτα Στου Προφήτη Ηλία, σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου, η οποία αναφέρεται στα σοκάκια αυτής της όμορφης περιοχής του Πειραιά. Ο ίδιος συνθέτης έχει γράψει και το Σαν τον Τσε Γκεβάρα, σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και ερμηνεία από τον Μανώλη Μητσιά, με αναφορά στην οδό Φωκίωνος Νέγρη· για τον ίδιο δρόμο έχει γράψει το ομώνυμο τραγούδι ο Γιώργος Μουζάκης, σε στίχους του Ηλία Λυμπερόπουλου, με ερμηνευτή τον Γιάννη Βογιατζή.
Ο Γιάννης Ξανθούλης έγραψε τους στίχους και ο Σταμάτης Κραουνάκης τη μουσική για το τραγούδι Οδός Ιπποκράτους, με ερμηνεύτρια την Αλκηστη Πρωτοψάλτη.
Στη Σταδίου τραγουδούσαν οι Φατμέ στο άλμπουμ τους Βγαίνουμε απ' το τούνελ.
Η Αφροδίτη Μάνου με τη δικιά της σύνθεση Νυχτερινή εκπομπή κάνει βόλτα στους δρόμους της Αθήνας και αναφέρει τη Λεωφ. Κηφισίας και την Πανόρμου.
Ο Κώστας Λειβαδάς έγραψε τους στίχους στο Σαν να μην πέρασε μια μέρα και ο Γιώργος Δημητριάδης που το τραγουδά, τη μουσική. Το σημείο συνάντησης στην έμπνευση αυτής της διαχρονικής επιτυχίας, που έχει γίνει σύνθημα σε διάφορες περιπτώσεις της κοινωνικής μας ζωής, η πλατεία Μαβίλη.
Αλλη μία πλατεία που τραγουδήθηκε, είναι η πλατεία Αβυσσηνίας στο Μοναστηράκι, επιτυχία του Αντώνη Καλογιάννη από την τηλεοπτική σειρά Εν Αθήναις, των Βαγγέλη Γκούφα και Μάριου Ποντίκα, η μουσική ήταν του Αργύρη Κουνάδη και οι στίχοι του Μάριου Ποντίκα. Η Σωτηρία Μπέλλου τραγουδά για την πλατεία Βάθη στη σύνθεση του Ηλία Ανδριόπουλου από το άλμπουμ Λαϊκά Προάστια.
Σόλωνος και Σίνα λέγεται ένα από τα τραγούδια του Βαγγέλη Γερμανού.
Για την οδό Φρύνης έγραψε ένα ορχηστρικό κομμάτι ο Σταύρος Ξαρχάκος στην ταινία Κόκκινα Φανάρια, τίτλος του Τ' οργανάκι της οδού Φρύνης.
Σε στίχους και μουσική του Νίκου Ζούδιαρη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης τραγούδησε το 1993 για τη Ζήνωνος στο πρώτο του άλμπουμ στην Ελλάδα, που είχε τίτλο Στην αγορά του κόσμου.
Ο πιο τραγουδισμένος δρόμος της Αθήνας, που όμως παράλληλα είναι και περιοχή της Καλλιθέας, είναι η οδός Χαροκόπου, που αναφέρεται βασικά σαν τοποθεσία στο τραγούδι του Βασίλη Βασιλειάδη Στου Χαροκόπου και στην Καλλιθέα, επιτυχία του Δημήτρη Ευσταθίου από το 1968 σε στίχους του Πυθαγόρα. Χαροκόπου 1942-1953 λέγεται το τραγούδι που έγραψε ο Ακης Πάνου για το άλμπουμ του Γιώργου Νταλάρα Θέλω να τα πω.
Για την Εγνατίας 406 τραγουδούσε το 1973 ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε μουσική δικιά του και στίχους του Κώστα Βίρβου, με τη διαφορά ότι τουλάχιστον τότε δεν υπήρχε αυτός ο αριθμός στην Εγνατία, όπως δήλωσε αργότερα ο στιχουργός Κώστας Βίρβος.
Το 2002 ο Κώστας Μακεδόνας ηχογραφεί στη Λυρική Σκηνή μαζί με άλλους καλλιτέχνες ένα άλμπουμ με τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου που αναφέρονται σε δρόμους, συνοικίες και πλατείες των Αθηνών, όπως οι πλατείες Ομονοίας (Κώστας Μακεδόνας) και Ασωμάτων (Μπάμπης Τσέρτος), η Ιερά Οδός (Μακεδόνας), η Κωνσταντινουπόλεως (Μακεδόνας), η Αθηνάς (Χορωδία), η Πειραιώς (Μακεδόνας), η Αιόλου (Τσέρτος).
Για την Πλατεία Ασωμάτων τραγουδά και ο Γιώργος Νταλάρας μαζί με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα, η σύνθεση είναι του Αλκη Αλκαίου.
Για τη Θεμιστοκλέους 43 κυκλοφόρησε ολόκληρο άλμπουμ ο Σταύρος Ξαρχάκος το 1964.
Στις αρχές της δεκαετίας του '50, η Ρένα Βλαχοπούλου και αμέσως μετά η Σοφία Βέμπο τραγούδησαν το Ομόνοια πλαζ, ενώ αναφέρουν και την Place Pigale, σε μουσική Μενέλαου Θεοφανίδη και στίχους των Γ. Ασημακόπουλου και Β. Σπυρόπουλου, και το Τρίο Κιτάρα τον Τραμπαρίφα του Μιχάλη Σουγιούλ, σε στίχους των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου, όπου αναφέρεται η λεωφόρος Συγγρού.
Υπάρχουν βέβαια και σημαντικά άλμπουμ που έχουν για τίτλο τους τον Δρόμο, αλλά δεν αναφέρουν συγκεκριμένες οδούς: Τα τραγούδια του δρόμου Μάνος Λοΐζος, Ο δρόμος των Μίμη Πλέσσα, Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπου υπάρχει όμως το τραγούδι Γέλαγε η Μαρία, με ερμηνευτή τον Γιάννη Πουλόπουλο, με αναφορά στην οδό Φυλής, και Η οδός Ονείρων του Μάνου Χατζιδάκι.
Σαν τον Καραγκιόζη με τον Διονύση Σαββόπουλο, με αναφορά στους δρόμους Αχαρνών και Ηπείρου.
Στον Λευκό τον Πύργο, τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα, με αναφορά σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, αλλά και την οδό Τσιμισκή.
Η Route 66, που ενώνει ένα μεγάλο κομμάτι της Αμερικής από το Σικάγο μέχρι την Καλιφόρνια, έχει γίνει επιτυχία σε διάφορες δεκαετίες, αρχίζοντας από τον Nat King Cole στη δεκαετία του '40.
Ο Gerry Rafferty έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο την Baker Street στο Λονδίνο μέσα από την ομώνυμη επιτυχία του 1978.
Επιτυχία των America είναι το Ventura Highway από το 1972. Η Ventura είναι προάστιο του Λος Αντζελες στην Καλιφόρνια.
Το 1967 οι Beatles τραγούδησαν για ένα μικρό στενό στο Λίβερπουλ που ονομάζεται Penny Lane και το έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Οι Γερμανοί Kraftwerk είχαν την πρώτη πετυχημένη διεθνή παρουσία τους με το άλμπουμ Autobahn, από το οποίο ξεχώρισε το ομώνυμο τραγούδι που κυκλοφόρησε σε ειδική έκδοση για σινγκλ και έκανε γνωστό το γερμανικό δίκτυο των εθνικών δρόμων στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Van Morrison τραγούδησε για την Cypruss Avenue στο Λονδίνο στο άλμπουμ του 1974 It's Τοο Late Το Stop Now, και ο Prince για την Alphabet Street, οι Cure για την Fascination Street, οι Dire Straits για την Telegraph Road, για την Electric Avenue ο Eddy Grant, οι 10cc το Wall Street Shuffle, ο Ryan Adams το Goodnight, Hollywood Blvd. και οι Doobie Brothers για την Toulouse Street.
Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες, το 59th Street Bridge Song (Feelin' Groovy) για τους Simon and Garfunkel και αργότερα τους Harpers Bizarre.
Ο Eric Clapton έδωσε τίτλο στο πετυχημένο άλμπουμ του 461 Ocean Boulevard τη διεύθυνση του δρόμου που έμενε εκείνη την περίοδο στην πόλη του Μαϊάμι στη Φλόριντα.
Η 42nd Street έχει φιλοξενήσει άπειρα μιούζικαλ και βέβαια έχει γίνει επιτυχία το τραγούδι που αναφέρεται σ' αυτήν, τραγουδισμένο από τους Ruby Keeler και Dick Powell.
Για την Basin Street στη Νέα Ορλεάνη τραγούδησαν αρκετοί, με κορυφαία την ερμηνεία του Louis Armstrong (Basin Street Blues).
Ο Morrissey έχει στο ρεπερτόριό του το Late Night, Maudlin Street από το άλμπουμ του Viva Hate που κυκλοφόρησε το 1988.
Οι Iron Maiden έχουν επηρεασθεί από τη σύντομη ιστορία του Edgar Alan Poe στο τραγούδι τους Murders In The Rue Morgue, στο οποίο, όπως και ο ποιητής, περιγράφουν τον φόνο δύο κοριτσιών. Στο τραγούδι των Iron Maiden ένας Αγγλος που ακούει τις φωνές των κοριτσιών στη Rue Morgue τρέχει αμέσως και τις βρίσκει δολοφονημένες. Οταν τον βλέπουν οι Γάλλοι με τα χέρια του ματωμένα, πιστεύουν ότι αυτός είναι ο δολοφόνος και αυτός, που δεν μιλάει καθόλου γαλλικά, δεν μπορεί να τους εξηγήσει ότι είναι αθώος και αναγκάζεται να γίνει φυγάς, αλλά πάντα φοβάται ότι θα συλληφθεί και θα καταδικαστεί.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο Sergio Endrigo τραγούδησε για τη Via Broletto 34, ο Masimo Ranieri για τη Via Del Conservatorio, η Mina για τη Via Di Qua, οι Il Divo για τη Via Veneto, όπως και ο Dean Martin, ενώ και ο Nino Rota έχει γράψει τη δικιά του Via Veneto για τη μουσική της ταινίας Γυμνοί στον ήλιο.
Ο Yves Montand τραγούδησε για τη Rue De Belleville, ο Mouloudgi τη Rue De Lappe του Francis Lemarque, η Zazie για τη Rue De La Paix και ο Joe Dassin το Les Champs-Elysees.
Είναι ευνόητο ότι έγιναν αρκετές περικοπές σε τραγούδια, λόγω του μεγάλου αριθμού τους, ειδικά από τον διεθνή χώρο.