Πόσο συχνά ακούτε ολόκληρο ένα άλμπουμ;

Πόσο συχνά ακούτε ολόκληρο ένα άλμπουμ;

 
Ώρες ατελείωτες έχουμε περάσει ακούγοντας δίσκους που οι περισσότεροι ακόμα και σήμερα με κάθε ευκαιρία έρχονται στην επικαιρότητα.
 
Έχουν περάσει 36 χρόνια κι' όμως το Wall των Pink Floyd εξακολουθεί να μαγνητίζει μικρούς και μεγάλους δίνοντας την ευκαιρία στον Roger Waters όποτε θέλει να κάνει περιοδείες με μεγάλη επιτυχία.
 
Ήδη έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες από την νέα χρονιά και ελάχιστα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2016 κατάφεραν να μας συγκινήσουν.
 
Αντίθετα η επανέκδοση διπλών δίσκων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια, όπως το Physical Grafitti των Led Zeppelin συχνά τα ξαναφέρνει μέσα στα 10 πρώτα.
 
Bob Marley, Beatles, Rolling Stones, Fleetwood Mac,με κάθε αφορμή επανέρχονται στους καταλόγους επιτυχιών, κάτι που δεν συμβαίνει με νεότερα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μετά το 2000 παρά σε ελάχιστες εξαιρέσεις.
 
Ακούνε σήμερα οι νέοι ολόκληρα τα καινούργια άλμπουμ όπως εμείς ξέραμε κάθε λέξη από κάθε τραγούδι των καλλιτεχνών που αγαπούσαμε;, θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω.
 
Ακόμα και οι πιτσιρικάδες καταφεύγουν σε παλαιότερους δίσκους δημιουργώντας μία νέα μορφή κλασικής μουσικής, κάτι που είχαμε επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια.
 
Πότε θα πάψουν οι νέοι κάθε γενιάς να ακούνε Pink Floyd, Beatles, Bob Dylan, Neil Young, Led Zeppelin και άλλους μεγάλους;,αυτό θα το μάθουν οι σημερινοί νέοι στο μέλλον, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να ακούνε τους καλλιτέχνες που εναλλάσσονται συνήθως με αργούς ρυθμούς στην κορυφή με τα Νο 1 τραγούδια της επoχής μας.

Θα συμβεί κάτι το αντίστοιχο στο μέλλον με κάποιο σύγχρονο άλμπουμ, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και να συμβεί θα είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, ενώ υπάρχουν αντίστοιχα δεκάδες άλμπουμ από το παρελθόν που αξίζουν ανάλογης προσοχής.
 
Ας δούμε μαζί με ποιους δίσκους κυκλοφόρησε τον  ο Bruce το περίφημο  άλμπουμ του Born To Run πριν 41 χρόνια: Richie Blackmore's Raibow, Atlantic Crossing-Rod Stewart, Nightingales and Bombers-Manfrend Mann's Earth Band, Love To Love You Baby-Donna Summer, Dreamboat Annie-Heart, E.C. Was Here-Eric Clapton, Honey-Ohio Players, Mellow Madness-Quincy Jones, Time Wind-Klaus Schulze, Spirit Of The Boogie-Kool and The Gang κα.
 
Το streaming βέβαια απαξίωσε αρκετά τα άλμπουμ, αλλά υπάρχει και η άποψη του ότι ο κόσμος θέλει δίσκους που να τον ενδιαφέρουν και όταν υπάρχουν, τους αγοράζει, όπως κάνει με την Taylor Swift που μόνο στην Αμερική πλησιάζει τα 7 εκατομμύρια, ενώ παράλληλα πουλάει και μεμονωμένα τραγούδια.
 
Πρόσφατα σχετικά μεγάλες πωλήσεις είχε και το άλμπουμ της Adele.
 
Γιάννης Πετρίδης