Godfather of Harlem: Μία από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων ετών

Godfather of Harlem
Photo by imdb.com

Η πραγματική ιστορία του διαβόητου κακοποιού Bumpy Johnson

Spoiler Alert!

Ύστερα από την παραμονή δέκα ετών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Alcatrazz, ο Bumpy Johnson μένει ελεύθερος και επιστρέφει στο Harlem της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για την περιοχή την οποία ήλεγχε, μέσα από πλήθος εγκληματικών δραστηριοτήτων. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Η απουσία του ήταν αρκετή ώστε να "αναλάβουν" την περιοχή οι φαμίλιες της Ιταλικής Μαφίας, με προεξέχουσες αυτές των Μπονάνο και Τζενοβέζε. Αρχηγός της τελευταίας είναι ο Βίνσεντ "Τσιν" Τζιγκάντε, ο οποίος ήταν κάποτε ο σοφέρ του Βίτο Τζενοβέζε. Ο Bumpy Johnson προσπαθεί να προσαρμοστεί εκ νέου στα παλιά του καθήκοντα, προσπαθώντας να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ των εγκληματικών δραστηριοτήτων του και της οικογενειακής του ζωής. Η τελευταία διαταράσσεται εκ νέου όταν συναντά ξανά την εξαρτημένη από ουσίες κόρη του. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, θα συναντήσει μετά από πολλά χρόνια έναν παλιό του φίλο με τον οποίο θα συνάψουν μια στενή σχέση αλληλοβοήθειας. Ο φίλος αυτός έχει αλλάξει ρότα στη ζωή του και με οδηγό το Ισλάμ, γίνεται σύμβολο στον αγώνα των αφροαμερικανών για ίσα δικαιώματα. Το όνομα του είναι Malcolm X.

Η μυθοπλασία και η πραγματικότητα

Το Godfather of Harlem είναι ειλικρινές και ξεκάθαρο από την αρχή. Παρά το γεγονός ότι τα πρόσωπα και οι τοποθεσίες είναι ως επί το πλείστον αληθινά και υπαρκτά, πολλά από τα γεγονότα αποτελούν προϊόν μυθοπλασία, με σκοπό τη "δραματοποίηση" της υπόθεσης. Ωστόσο αυτό είναι ακριβώς το παραπάνω στοιχείο που κάνει τη σειρά τόσο ξεχωριστή, καταφέρνοντας να πλάσει τις πλέον ενδιαφέρουσες ιστορίες και δολοπλοκίες, γύρω από πρόσωπα υπαρκτά αλλά και τεράστιο ειδικό βάρος. Στη δεκαετία του 60, η Επιτροπή από τις Πέντε Φαμίλιες κινεί τα νήματα στη Νέα Υόρκη, ωστόσο ο Bumpy Johnson θεωρεί πως το Χάρλεμ είναι δικαιωματικά δικό του. Μέσα από μια σειρά ακραίων εγκληματικών καταστάσεων, ιδέες όπως η οικογένεια, τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα, ο ρατσισμός, η τιμή του ανθρώπου και o έρωτας, όλα βρίσκουν χώρο να εκφραστούν και να συνδυαστούν με τον πλέον υπέροχο τρόπο, χάρις στο ευφάνταστο σενάριο. Η ατμόσφαιρα της μεταπολεμικής Νέας Υόρκης μεταφέρεται στο σήμερα, με τη σημασία και βαρύτητα των ζητημάτων που θίγονται να είναι διαχρονική.

Το εξαιρετικό cast

Βασικός συντελεστής επιτυχίας της σειράς, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι το εξαιρετικό cast του Godfather of Harlem. Τόσο το νέο αίμα των ηθοποιών, όσο κυρίως οι σπουδαίοι Βετεράνοι, δίνουν το κάτι παραπάνω στο show, μέσα από τη χημεία τους και τις εξαιρετικές ερμηνείες τους. Τα σημαντικότερα ονόματα που συμμετέχουν στη σειρά είναι :

Forest Whitaker: Ο βραβευμένος με Όσκαρ Whitaker υποδύεται με μαεστρία τον Bumpy Johnson, αλλάζοντας συνεχώς το χαρακτήρα του από τον αδίστακτο εγκληματία στον τρυφερό οικογενειάρχη

Nigél Thatch: Εξαιρετικός στο ρόλο του Malcolm X, τον οποίο έχει υποδυθεί ξανά στο ιστορικό δράμα Selma του 2014

Vincent D'Onofrio: Το σκληρό αφεντικό της οικογένειας Τζενοβέζε, ο περιβόητος "Τσιν" Τζιγκάντε, ο D'Onofrio θα μνημονεύεται πάντα για την αξέχαστη ερμηνεία του ως Private Pyle, στο Full Metal Jacket του Stanley Kubrick

Lucy Fry: Εξαιρετική νέα ηθοποιός από την Αυστραλία, υποδύεται την επαναστάτρια κόρη του Τζιγκάντε

Giancarlo Esposito: Θρύλος πλέον στο χώρο, κυρίως ως Gus Fring στο Breaking Bad, ο Esposito υποδύεται τον Αιδεσιμότατο Adam Clayton Powell Jr., ο οποίος εκπροσωπούσε το Harlem στην Αμερικανική Γερουσία, από το 1945 έως και το 1971.

Paul Sorvino: Ένας σπουδαίος ηθοποιός που δυστυχώς έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ο Paul Sorvino (ο Paulie στο Goodfellas του Μάρτιν Σκορσέζε) υποδύεται τον αρχιμαφιόζο Frank Costello, που προσπαθεί να κρατήσει την ειρήνη ανάμεσα στις πέντε Φαμίλιες και τον φίλο του, Bumpy Johnson. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που υποδύθηκε ο Jack Nicholson στο The Departed, σκηνοθεσίας επίσης του Μάρτιν Σκορσέζε

Chazz Palminteri: Το δεύτερο σκληρό αφεντικό της υπόθεσης, αυτό της οικογένειας Μπονάνο. Τον υποδύεται ο θρύλος Palminteri, γνωστός ως πράκτορας Κούγιαν στους Συνήθεις Υπόπτους και κυρίως ως ο αρχιμαφιόζος Sonny LoSpecchio στο A Bronx Tale, ταινία που ήταν και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Robert DeNiro.

Katherine Narducci: Σύζυγος του Τσιν Τζιγκάντε, η Narducci είναι η αξέχαστη Charmaine, γυναίκα του εστιάτορα Artie Bucco από το "The Sopranos".

Δείτε εδώ το trailer της σειράς: