Batman : Ο Heath Ledger και οι επιρροές του για το ρόλο του Joker στο The Dark Knight

Photo by Wikimedia Commons

Η ερμηνεία του Ledger στο The Dark Knight θεωρείται μία από τις καλύτερες όλων των εποχών στον κινηματογράφο. 

Υπάρχει μια γενικότερη πεποίθηση στους σινεφίλ πως η συνέντευξη του Tom Waits στην Αυστραλιανή τηλεόραση το 1979, στάθηκε ως μέγιστη επιρροή για τον εκλιπόντα Heath Ledger στον ιστορικό ρόλο του Joker. Ο Ledger έφυγε από τη ζωή λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων του The Dark Knight. Βραβεύτηκε μετά θάνατον με το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο BAFTA. 

Ο Ledger είχε δηλώσει στο MTV πως βασικές επιρροές για το ρόλο του υπήρξαν ο Sid Vicious των Sex Pistols, καθώς και ο ρόλος του πρωταγωνιστή Alex DeLarge στο Κουρδιστό Πορτοκάλι του Stanley Kubrick. Ωστόσο αν παρατηρήσει κανείς τον Tom Waits στην αναφερόμενη συνέντευξη είναι πολύ πιθανό να "τρομάξει" από την ομοιότητα τους. Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο του The Don Lane Show. Παρά το γεγονός ότι ο εκλιπών δεν έχει αναφέρει ξεκάθαρα την επιρροή του Waits στο ρόλο, εντούτοις η πλειοψηφία του κόσμου είναι πεπεισμένη για την επίδραση της στην προσαρμογή της ομιλίας και της κινησιολογίας του. 

Μιλώντας στο περιοδικό Empire το 2007, ο Ledger είχε πει τα εξής για το ρόλο : 

"Είναι ένας συνδυασμός όλων των κόμιξ που διάβασα και μπορεί να ήταν σχετικά με το σενάριο, κλείνοντας μετά τα μάτια μου ώστε να διαλογιστώ. Κάθισα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λονδίνο για περίπου ένα μήνα, κλειδώθηκα μακριά από οποιονδήποτε, έφτιαξα ένα μικρό ημερολόγιο και πειραματιζόμουν με φωνές – ήταν σημαντικό να προσπαθήσω να βρω μια κάπως εμβληματική φωνή και το αντίστοιχο γέλιο. Κατέληξα να προσγειώνομαι περισσότερο στη σφαίρα ενός ψυχοπαθή – κάποιου με λίγη ή καθόλου συνείδηση ​​για τις πράξεις του. Είναι απλώς ένας κοινωνιοπαθής, ένας ψυχρός serial killer κλόουν"

Παρακάτω μπορείτε να δείτε δύο χαρακτηριστικά κλιπ των Joker και Waits και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.