Oscars : 10 από τις μεγαλύτερες αδικίες των Βραβείων της Ακαδημίας

Photo by Wikimedia Commons

Η Ακαδημία πολλές φορές αδίκησε υποψήφιους που κατά κοινή ομολογία έπρεπε να κερδίσουν

Πολιτική; Χάρες; Συμφέροντα; Απλά ανθρώπινα λάθη; Κανείς δεν ξέρει ακριβώς αλλά υπήρξαν κατά καιρούς πολλές στιγμές που τα Βραβεία Όσκαρ μας "έβγαλαν από τα ρούχα μας". Ηθοποιοί και σκηνοθέτες που αδικήθηκαν, ταινίες που είχαν πολύ μεγαλύτερο "ντόρο" στα media οπότε μια ήττα τους μπορούσε να φέρει άσχημες συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση, η κρίση έχει πάντα έναν βαθμό της υποκειμενικότητας, ωστόσο όταν συμφωνούν πολλοί με μια κρίση, τότε αυτή γίνεται άποψη. 

Ακολουθούν 10 παραδείγματα "αδικιών" στα Βραβεία Όσκαρ, χωρίς χρονολογική σειρά : 

1) Roberto Benigni αντί του Edward Norton
Η ερμηνεία του πρώτου στο Life is Beautiful ήταν εξαιρετική, ωστόσο η ήττα του Norton για τη συγκλονιστική ερμηνεία στο American History X θεωρείται μέχρι σήμερα ως ένα από τα μεγαλύτερα "λάθη" της Ακαδημίας

2) Al Pacino αντί του Denzel Washington
Είχε πολλές ευκαιρίες να κερδίσει Όσκαρ ο Πατσίνο αλλά προτιμήθηκαν άλλοι κατά καιρούς, με ρόλους όπως αυτοί στο Νονό, στο Σημαδεμένο, στη Σκυλίσια Μέρα, να μην κερδίζουν το Όσκαρ. Κέρδισε το βραβείο για το Άρωμα Γυναίκας, νικώντας τον Denzel Washington και την εξαιρετική του ερμηνεία ως Malcolm X. 

3) Slumdog Millionaire αντί The Dark Knight
Η κατά γενική ομολογία καλύτερη Batman ταινία, ο κορυφαίος Heath Ledger, μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Έχασε.

4) Forrest Gump αντί Pulp Fiction
Όσο εξαιρετική ταινία και να είναι το Forrest Gump, το Pulp Fiction αποτέλεσε το σημείο μηδέν για την pop κουλτούρα. Το ποια ταινία συζητιέται έντονα, 30 χρόνια μετά, είναι δεδομένο. 

5) Oliver! αντί 2011 : A Space Odyssey
Η αδικία των Oscars προς το πρόσωπο του Κιούμπρικ είναι παροιμιώδης. Εδώ το αριστούργημα του σνομπάρεται επιδεικτικά για χάρη μιας ταινίας την οποία κάποιοι ίσως ακούνε και για πρώτη φορά.

6) Cher αντί Glenn Close
Υπάρχει και εδώ η άποψη πως το το βραβείο της Cher για το Moonstruck υπήρξε ως εξιλέωση για την άρνηση της Ακαδημίας να τη βραβεύσει νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, η εκπληκτική ερμηνεία της Close στην Ολέθρια Σχέση, ίσως άξιζε το αγαλματίδιο.

7) "Χορεύοντας με τους Λύκους" (Kevin Costner) αντί "Goodfellas" (Martin Scorcese)
Χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό.

8) Martin Landau αντί Samuel Jackson
Υπάρχει πάντοτε το θέμα της υστεροφημίας. Η ερμηνεία του Landau στο Ed Wood κέρδισε το Όσκαρ Β'Ανδρικού, ωστόσο ο Samuel L. Jackson του Pulp Fiction είναι απλά ένας από τους κορυφαίους χαρακτήρες όλων των εποχών. 

9) Meryl Streep αντί Viola Davis 
Η καλύτερη ίσως ηθοποιός όλων των εποχών εναντίον μίας από τις καλύτερες των τελευταίων 15 χρόνων. Η ερμηνεία της Davis στο "The Help" ήταν το καμπανάκι πως η Viola ήταν και είναι η πλέον ανερχόμενη δύναμη. Το Όσκαρ ήρθε λίγο αργότερα. 

10) Στην απονομή του 2000, το Fight Club του David Fincher, με πρωταγωνιστές τους Brad Pitt και Edward Norton σε ρόλους ζωής, ήταν υποψήφιο μόνο για Oscar ηχητικών εφέ. Αυτό.

Tags