Al Pacino : Η σκηνή που άλλαξε τη ζωή και την καριέρα του

Photo by Wikimedia Commons

Η θρυλική σκηνή του εστιατορίου στον Νονό I

Δεν ήταν σε καμία περίπτωση σταρ εκείνη την εποχή. Είχε κάνει μια κάποια αίσθηση στην ταινία "Πανικός στο Νιντλ Παρκ", ωστόσο οι υπεύθυνοι της Paramount Pictures ήταν ανένδοτοι. Ήθελαν κάποιον με το status ενός Robert Redford, ή ενός Jack Nicholson οι οποίοι είχαν ήδη αποκτήσει κάποιο εκτόπισμα εκείνη την εποχή. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, ο James Caan που τελικά έπαιξε το ρόλο του μεγάλου αδερφού του Μάικλ, Σαντίνο Κορλεόνε, κλήθηκε να κάνει οντισιόν ως Μάικλ ο ίδιος. Αυτή που είχε δει στον Al Pacino τα ιδιαίτερα χαρίσματα του, ήταν η γυναίκα του πασίγνωστου παραγωγού George Lucas, Marcia. Η ατάκα που χρησιμοποίησε στον Φράνσις Φορντ Κόπολα, ενδεικτική : "Να πάρετε τον Πατσίνο, σε γδύνει με τα μάτια του".

Τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει ωστόσο ο σκεπτικισμός γύρω από την ερμηνεία του αγνώστου τότε Πατσίνο συνεχίζει. Δεν έχει τα ογκώδη χαρακτηριστικά ενός gangster, ίσως το πρόσωπο του δεν προδιαθέτει για κάτι τέτοιο. Όλες αυτές οι σκέψεις πηγαίνουν περίπατο μέχρι την πασίγνωστη σκηνή του Νονού Ι, στο εστιατόριο "Louis" στο Μπρονξ.

Το βλοσυρό βλέμμα του όταν μιλάει με τον άνθρωπο που παραλίγο να σκοτώσει τον πατέρα του. Η συζήτηση στα ιταλικά. Η αλλαγή του τόνου και της γλώσσας όταν καταθέτει το αίτημα του. Το κρυμμένο όπλο στο καζανάκι. Και πάνω από όλα οι τρεις αυτές σφαίρες που έφυγαν από το όπλο. Καθώς ήταν η ερμηνεία του στη δολοφονία του Virgil Sollozzo και του Αστυνομικού McLuskey, αυτή που έπεισε τους ανθρώπους της παραγωγής πως είχαν βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για την ταινία και την τριλογία. Η εποποιία του Al Pacino μόλις είχε αρχίσει. Η συγκλονιστική ερμηνεία του στο Νονός ΙΙ θα ήταν απλά το επιστέγασμα αυτής της επιλογής.

Καθώς ήταν όλη η υπόλοιπη καριέρα του και οι ερμηνείες όπως στα Scarface, Dog Day Afternoon, Serpico, και φυσικά το Άρωμα Γυναίκας (που του απέφερε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου) που έκαναν τον Πατσίνο να θεωρείται σήμερα ένα από τα (μετρημένα στα δάχτυλα δύο χεριών) πραγματικά ιερά τέρατα του κινηματογράφου. Όσο για την ερμηνεία του ως Μαϊκλ Κορλεόνε, στάθηκε εκτός των άλλων (μαζί φυσικά με του Robert De Niro ως νεαρού Βίτο Κορλεόνε) οδηγός για κάθε ηθοποιό που υποδύθηκε έναν αρχηγό της Μαφίας. 

Οι πρωταγωνιστές του Goodfellas και ο εκλιπών James Gandolfini (Tony Soprano) θα μπορούσαν κάλλιστα να το πιστοποιήσουν.

Δείτε εδώ τη θρυλική στιγμή στο εστιατόριο : 

 

Tags