Robert De Niro : Το παρασκήνιο της ερμηνείας του στο Νονό ΙΙ

Photo by Wikimedia Commons

Ο ρόλος που χάρισε στον σπουδαίο ηθοποιό το ένα από τα δύο του Όσκαρ

Το εν λόγω βραβείο ήταν μάλιστα σημαδιακό, ύστερα από το αντίστοιχο Α'Ανδρικού Ρόλου του Μάρλον Μπράντο, δύο χρόνια νωρίτερα, το 1972. Ο χαρακτήρας του Βίτο Κορλεόνε, αυτή η γιγάντια μορφή της 7ης τέχνης, κατέκτησε δύο Όσκαρ σε δύο εμφανίσεις του. Έστω και με διαφορετικούς ηθοποιούς. 

Για το ρόλο του ως Βίτο στο The Godfather Pt. II, ο Robert De Niro πέρασε τέσσερις μήνες μαθαίνοντας την τοπική διάλεκτο της Σικελίας. Μάλιστα προτίμησε να μεταβεί στην περιοχή όπου και διέμεινε για ένα τρίμηνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των διαλόγων του, ήταν στα Ιταλικά και δη στη συγκεκριμένη διάλεκτο. 

Υπήρξε μάλιστα και μια αμφιβολία για το αν πρέπει να αφήσει μουστάκι ή όχι. Ειδικά για τις σκηνές προς το τέλος της ταινίας, όπου πλέον έχει καθιερωθεί ως Νονός και έχει μεγαλώσει αρκετά σε σχέση με την εποχή όπου εργαζόταν στο μπακάλικο. Για να αποφασίσει, έστριψε ένα κέρμα. Ειδικά στις τελευταίες σκηνές όπου επιστρέφει στη Σικελία με την οικογένεια του, ο De Niro έβαλε αρκετά κιλά, ενώ επίσης φόρεσε και το ειδικό προσθετικό μέσα στο στόμα του, όπως αντίστοιχα είχε κάνει και ο Μάρλον Μπράντο, με πολύ μεγαλύτερο προσθετικό φυσικά. 

Η διάρκεια της παρουσίας του ηθοποιού στην ταινία, δεν ξεπερνάει τα 46 λεπτά. Σε μια χαρακτηριστική σκηνή όπου συνομιλεί με τον Signor Roberto για το ενοίκιο της ηλικιωμένης κυρίας, ένας περαστικός χαιρετά τον De Niro, κάτι που δεν άρεσε στον Francis Ford Copolla. Ωστόσο μετά από παρότρυνση του De Niro, ο χαιρετισμός έμεινε καθώς αποτελούσε δείγμα σεβασμού προς τον χαρακτήρα του Βίτο Κορλεόνε στην εν λόγω γειτονιά.

Η εν λόγω ερμηνεία, μία από τις ιστορικότερες στο σινεμά, θα μπορούσε να μην υπάρχει καν εάν ο Robert De Niro είχε επιτύχει σε μια άλλη audition. Αυτή του Santino Corleone στον πρώτο Νονό, με το ρόλο να πηγαίνει τελικά στον James Caan. Δείτε την audition εδώ :