Η ζωή του Βιμ Βέντερς σώθηκε από το ροκ εν ρολ: «Ο Λου Ριντ είναι μια δυνατή φωνή στη νέα μου ταινία»

Ο Βιμ Βέντερς αναπολεί εποχές του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ του κόσμου στις Κάννες. Αναμφισβήτητα, η καλύτερη ώρα του ήρθε με το Παρίσι, Τέξας, το παραμύθι του 1984 με πρωταγωνιστή τον Χάρι Ντιν Στάντον και την αξέχαστη κιθάρα του Ράι Κούντερ,  Κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για αυτό το αριστούργημα της ερήμου, αφού οι καλτ ταινίες δρόμου όπως το Alice In The Cities και το Kings Of The Road ξεκίνησαν για πρώτη φορά την καριέρα του.

Τότε, ήταν η εποχή του φιλμ 35 χιλιοστών – και ο γερμανικής καταγωγής Βέντερς εξακολουθούσε να μιξάρει τον ήχο στην ταινία όταν άνοιξε το φεστιβάλ.

Video Url

 

Με το Παρίσι, το Τέξας να είναι προγραμματισμένο προς το τέλος των Καννών εκείνη τη χρονιά, ο Βέντερς ήταν υποχρεωμένος να μεταφέρει τους τροχούς της ταινίας από το Παρίσι (Γαλλία, όχι Τέξας) στην Κυανή Ακτή με το τρένο. «Σας λέω, επτά τροχοί ταινιών είναι βαριές», λέει. «Πέταξα αυτά τα βαριά κουτάκια και κανείς δεν με βοήθησε. Ήρθα μόνος μου – δεν είχα βοηθό ή άτομο δημοσίων σχέσεων». Μετά από μια επιτυχημένη δημοσιογραφική προβολή εκείνο το πρωί, ο Βέντερς απολάμβανε μια υπέροχη δημόσια πρεμιέρα εκείνο το βράδυ. «Ήταν μια όμορφη μέρα», αναστενάζει. «Το θυμάμαι έντονα».

Αυτό συνοψίζει μάλλον τον Βέντερς, έναν πρώην ζωγράφο που έγινε πρωταγωνιστής στο γερμανικό Νέο Κύμα της δεκαετίας του 1970 προτού εξερευνήσει την Αμερική –με τους δικούς του όρους– σε ταινίες όπως το The American Friend του 1977, μια πρώιμη αποτύπωση του χαρακτήρα της Patricia Highsmith, Tom Ripley. Έκτοτε, αυτός ο αρχετυπικός λάτρης του κινηματογράφου άνοιξε το δικό του αυλάκι στην κινηματογραφική επιχείρηση. Κλασικά έργα όπως το Wings Of Desire  στο Βερολίνο, φωλιάζουν δίπλα σε βόμβες όπως το Palermo Shooting στο διογκωμένο, γενναίο και μπερδεμένο βιογραφικό του.

Τώρα επιστρέφει με το Perfect Days – το καλύτερο αφηγηματικό του χαρακτηριστικό εδώ και δεκαετίες και ο λόγος που ο εμβληματικός 78χρονος βρίσκεται στις Κάννες. Μια εξαιρετικά απλή ιστορία, το Perfect Days γύρισε τον Wenders πίσω στο πνευματικό του σπίτι, την Ιαπωνία - όπου έχει κάνει πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της επιστημονικής φαντασίας του 1991 μέχρι το τέλος του κόσμου, που τον είδε να συνεργάζεται με τους U2 στο soundtrack. Ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας που ένιωσε πραγματικά πόνους για τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου. «Με είχε νοσταλγήσει πολύ η Ιαπωνία», λέει.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το «Perfect Day» του Lou Reed είναι το πιάτο της ταινίας, που σερβίρεται όμορφα. Ο Ριντ, ο οποίος έπαιξε το ρόλο του στην ταινία του Βέντερς το 1993 Faraway, So Close!, άσκησε τεράστια επιρροή στον Βέντερς όλα αυτά τα χρόνια. «Οι Velvet Underground μου έσωσαν τη ζωή», λέει, ερμηνεύοντας τους στίχους του τραγουδιού «Rock And Roll» του 1969 του Reed-fronted: «Ωωωχ, η ζωή της σώθηκε από το rock’n’roll». Επίσης στο soundtrack είναι το τραγούδι των Velvets «Pale Blue Eyes», ένα άλλο κομμάτι με τεράστια επιρροή του Wenders. «Ο Λου Ριντ είναι μια δυνατή φωνή στην ταινία», γουργουρίζει.

Ο Βέντερς, ο οποίος γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ λίγο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μεγάλωσε ακούγοντας rock 'n' roll στο Ραδιόφωνο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στο Ραδιόφωνο του Λουξεμβούργου. Ως μικρός, συνήθιζε να κρύβει ένα ραδιόφωνο κάτω από το μαξιλάρι του, καθώς οι γονείς του δεν ενέκριναν τόσο την αμερικανική μουσική. Χωρίς πικάπ στο σπίτι, ο Wenders ξεκίνησε τη συλλογή δίσκων του, φυλάσσοντας τους δίσκους στο σπίτι ενός φίλου. Όπως είπε σε έναν συγγραφέα, «η συλλογή μου ήταν, θα λέγαμε, στην εξορία».

Τώρα, όλα αυτά τα χρόνια, υπολογίζει ότι έχει περίπου 20.000 δίσκους. Ένας λάτρης του βινυλίου - μπορείτε να τον δείτε ακόμη και σε μια καμέο περιήγηση σε ένα δισκοπωλείο στο Perfect Days - είναι ενθουσιασμένος από την αναγέννηση στη μορφή. «Ευτυχώς, μπορείτε να αγοράσετε ξανά LP. Πριν αγοράσω CD… αλλά ποτέ δεν αγόρασα πράγματα που ήταν μόνο εικονικά γιατί μου άρεσαν οι νότες της γραμμής και τα πάντα. Έτσι, είμαι τόσο χαρούμενος που τα LP [το 2022] πούλησαν περισσότερο στην Αμερική και την Ευρώπη από τα CD. Και είναι στο δρόμο της επιστροφής και οι άνθρωποι τα ανακάλυψαν ξανά».

Video Url

 

Video Url