«Un Petit Frere / Mother and Son / Ο μικρός αδερφός» (Κριτική)

«Un Petit Frere / Mother and Son / Ο μικρός αδερφός»
7,5/10

 

Η  Leonor Serraille (1986) στη δεύτερη μόλις ταινία της μεγάλου μήκους σκηνοθετεί και γράφει μία σύγχρονη ιστορία επιβίωσης. Εν έτει 1989 η Rose (Annabelle Lengronne) από την Ακτή του Ελεφαντοστού μεταναστεύει στο Παρίσι μαζί με δύο ανήλικα τέκνα (Jean και Ernest), έχοντας αφήσει άλλα πίσω στην πατρίδα της. Φιλοξενούνται από το ζεύγος Eugenie και Felicien. Ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο η Rose προσπαθεί να προσφέρει ένα καλό επίπεδο ζωής στα παιδιά της, διατηρώντας μία ισορροπημένη προσωπική ζωή.

 

 

Η Serraille χωρίζει την αφήγησή της σε τρία μέρη, αφιερώνοντας το καθένα σε διαφορετικό πρόσωπο της τριμελούς οικογένειας σε μία διάρκεια είκοσι ετών. Εξιστορεί τον αγώνα της μονογονεϊκής οικογένειας και ταυτόγχρονα παρακολουθείς την οπισθοδρόμηση των ατομικών δικαιωμάτων στη Γαλλία. Προ τριάντα ετών ψηφίστηκαν στη χώρα αντι-μεταναστευτικοί νόμοι, όπως έγινε και στην Ελλάδα αργότερα. Παράλληλα μία μερίδα των πολιτών στράφηκαν στην ακροδεξιά, ευνοώντας τις ρατσιστικές τακτικές. Σε αυτά τα πλαίσια μία οικογένεια δύσκολα μένει ενωμένη και τις πραγματικές συνέπειες βιώνει η Γαλλία τα τελευταία χρόνια.

 

 

Trivia: - Ο Μικρός Αδερφός έκανε πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε στα Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, της Σεβίλλης, της Γάνδης, του Ρίο, του Δουβλίνου και στο εκλεκτικό Φεστιβάλ της Βιέννης (Viennale). H ανερχόμενη πρωταγωνίστρια Annabelle Lengronne (10 Rising Talents to Watch 2023 – Unifrance) κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Στοκχόλμης, αλλά και στο Φεστιβάλ Les Arcs, όπου το έργο τιμήθηκε επιπλέον και με το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας για τη διευθύντρια φωτογραφίας Helene Louvart (1964). Η ταινία προβλήθηκε στην Ελλάδα στο 63 ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο 12 ο Φεστιβάλ Αιγαίου.

- Ακούγονται τραγούδια των Franco Luambo, Sr Ortegon, Les Djigboss, Technotronic, X-Men, Smoke City και συνθέσεις του Johann Sebastian Bach,

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 5 Οκτωβρίου 2023 από την One From The Heart.

 

Trailer: 

Video Url