«Reptile / Ερπετά» (Κριτική)

«Reptile / Ερπετά»
7/10

 

Ο βιντεοκλιπάς Grant Singer (1985) σκηνοθετεί και γράφει την πρώτη του ταινία
και υπόσχεται πολλά για το μέλλον. Την έμπνευση Singer και Benjamin Brewer (ο δημιουργός των εφέ του Everything Everywhere All at Once) συνυπογράφει ο
οσκαρούχος συμπαραγωγός Benicio Del Toro (1967). Η υπόθεση αφορά στη δολοφονία μίας μεσίτριας (Matilda Anna Ingrid Lutz). Η αστυνομία ανακρίνει το σύντροφό της (Justin Timberlake), που άγεται και φέρεται από τη δυσοίωνη μάνα του (Frances Fisher). Οι τρεις ντετέκτιβ όμως (Benicio Del Toro, Ato Essandoh και Eric Bogosian) υποψιάζονται και τον πρώην σύζυγο της νεκρής (Karl Glusman), αλλά και έναν εχθρό του συντρόφου της (Michael Pitt). Συνοδοιπόροι τους η σύζυγος του χαρακτήρα του Del Toro και ανηψιά του ρόλου του Bogosian (Alicia Silverstone) και οι συνάδελφοί τους (Domenick Lombardozzi, Mike Pniewski, Michael Beasley). Λοιπά πρόσωπα εμπλέκονται στη δολοφονία και στην εξάρθρωση ενός κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, καθυστερώντας τη διαλεύκανση του μυστηρίου σε αυτό το whodunnit, σύγχρονο φιλμ-νουάρ.

 

 

Το έργο δεν προσφέρει κάτι νέο στο είδος, βλέπεται όμως ευχάριστα. Η ατμόσφαιρα θυμίζει αυτή της σειράς True Detective. Υπάρχει ένταση και αγωνία και οι ηθοποιοί είναι καλοί στους ρόλους τους. Ο Del Toro σχεδόν αστειεύεται με τη βαριεστημένη περσόνα του και κεντάει στο ρόλο του βετεράνου αστυνομικού, που ετοιμάζεται για τη συνταξιοδότηση. Ο Timberlake υποδύεται πειστικά τον ξανθό, γαλανομάτη σύντροφο, που θέλει να περάσει ως η αθώα περιστερά, θυμίζοντας τον πιλότο, που μόλις καταδικάστηκε σε ισόβια από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο. Αγνώριστος ως εμμονικός παραβάτης ο Michael Carmen Pitt. Η Alicia Silverstone, ώριμη γυναίκα πια, συνεχίζει να αποδεικνύει το ταλέντο της. Όχι τυχαία έπαιξε τη μητέρα σε ταινία του Γιώργου Λάνθιμου (Yorgos Lanthimos) το 2017, αλλά και στο τολμηρό King Cobra (2016). Ως φίλη της νεκρής εμφανίζεται η μουσικός και ηθοποιός Sky Ferreira (1992). Ο Singer έχει σκηνοθετήσει δύο βιντεοκλίπ της.

 

 

Το σάουντρακ ανήκει στον Ισραηλινό Yair Elazar Glotman (1987) και περιλαμβάνει και υποβλητική μουσική της trans γυναίκας από τη Βενεζουέλα Arca (1989). Η φωτογραφία είναι του Michael (Mike) Gioulakis. Ο πατέρας του (Ντίνος) γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νίκαια του Πειραιά.

 

 

Trivia: - Ο Michael Beasley και η Deena Beasley είναι ζευγάρι και στη ζωή και γονείς του μπασκετμπολίστα Malik Beasley (1996).

- Μεταξύ άλλων ακούγονται τα τραγούδια Angel of the Morning (Evie Sands), This Can’t Be True (Eddie Holman), Belong to Heaven (Cass McCombs), Dontcha Wanna (Gabriel Kelley), You Can Do Magic (America), Knockin’ On Heaven’s Door (Bob Dylan), Eternal Flame (The Bangles).

 

Το φιλμ παίζεται στο Netflix.

 

Trailer:

Video Url