«Cassandro / Κασσάντρο» (Κριτική)

«Cassandro / Κασσάντρο»
6/10

 

Ο ντοκυμαντερίστας Roger Ross Williams (1962), με ένα βραβείο Oscar σε σύνολο δύο υποψηφιοτήτων, πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στην αφήγηση με την ταινία Cassandro. Φέτος ο δημιουργός είναι «στα πάνω του». Κυκλοφόρησε τη βιογραφία της Donna Summer «Love to Love You, Donna Summer» (HBO) και των TLC και ήδη παίζεται η μίνι-σειρά The Super Models (Apple TV Plus). Ο Williams είναι ένας ανοιχτά gay άνθρωπος, όπως και ο Saul Armendariz (Cassandro) (1970) είναι ένας ανοιχτά gay, Μεξικανός, επαγγελματίας παλαιστής. Η μητέρα του Williams καθάριζε τους κοιτώνες σε μία αδελφότητα, ενώ η μητέρα του Cassandro ξενόπλενε. Η ταύτιση με τον ήρωα του έργου του αποτυπώνεται στην ανάγκη να συνυπογράψει το σενάριο μετά του David Teague (μοντέρ του Pretty Baby: Brooke Shields, 2023).

 

 

Πρωταγωνιστής ο Gael Garcia Bernal (1978), ο οποίος ως Saul - Cassandro πραγματοποιεί μία συγκινητική εμφάνιση. Στο πλάι του η Perla De La Rosa (I Love Dick) στο ρόλο της ενοχικής μητέρας Yocasta, η Roberta Colindrez ως υποστηρικτική προπονήτρια Sabrina, o Raul Castillo (Hustle, Army of the Dead, Looking, Looking: The Movie, Knives Out) ως παλαιστής Gerardo και φίλος για σεξ, και ο Joaquin Cosio στο ρόλο του μάνατζερ Lorenzo. Το μικρό, αλλά χαρακτηριστικό, ρόλο του Felipe έχει ο Πουερτορικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Bad Bunny.

 

 

Το φιλμ δεν περιορίζεται στην εξιστόρηση του αγώνα καθιέρωσης του Cassandro στο χώρο του αρρενωπού αθλήματος της πάλης, που αποτελεί για πολλούς μία μορφή σεξουαλικής φαντασίωσης, αλλά και στο ταξίδι για αποδοχή. Ο ομοφοβικός πατέρας του τον απαρνήθηκε μέχρι τέλους, κάτι που αποτελεί και προσωπικό βίωμα του σκηνοθέτη, αφού ο θρησκόληπτος πατέρας του τον εγκατέλειψε. Τελικά Saul Armendariz (Cassandro) και Roger Ross Williams αντιλαμβάνονται ότι σημασία έχει να αγαπήσεις και να αποδεχθείς εσύ τον εαυτό σου. Κατά το άλλα το έργο έχει αδυναμία στη διήγηση, καθώς απουσιάζουν οι συναισθηματικές σκιαγραφήσεις του καστ. Έτσι η ταινία σώζεται λόγω των ερμηνειών του χαμαιλέοντα Bernal και του τρυφερού Castillo, αλλά και ορισμένων βλεμμάτων της De La Rosa. Κλωτσάει το γεγονός ότι ο 45χρονος Bernal υποδύεται τον ήρωα και στη μετεφηβική του ηλικία, καθώς η δράση ξεκινά τη χρονιά του 1988 και σταματά περίπου στο έτος 2008.

 

 

Trivia: - Ακούγονται, μεταξύ άλλων, τραγούδια των Blondie, Baccara, Chimo Bayo, Conjunto Africa, Celia Cruz, Gustavo Naranjo και το σάουντρακ του Marcelo Zavros. - Αυτό το είδος ελεύθερης πάλης (lucha libre) αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα του Μεξικού και όχι τυχαία του αφιερώθηκε ένα ολόκληρο επεισόδιο στην πρώτη σεζόν του Drag Race Mexico (WOW).

 

Το φιλμ παίζεται στο Prime Video.

 

Trailer:

Video Url