«Carmen / Κάρμεν» (Κριτική)

«Carmen / Κάρμεν»
4/10

 

Αυτή η ταινία θα ήθελε πολύ να είναι το Moulin Rouge, αλλά πέρασε και δεν ακούμπησε. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Benjamin Millepied διασκευάζει μετά των Alexander Dinelaris (Oscar για το Birdman) και Loic Barrere τη νουβέλα Carmen (1845) του Prosper Merimee και το ποίημα The Gypsies (1824) του Aleksandr Pushkin. Ο Γάλλος Millepied μας κατσικώθηκε ως χορογράφος της καταπληκτικής ταινίας Black Swan, όπου και γνώρισε τη Natalie Portman. Εγκατέλειψε την τότε κοπέλα του και δεσμεύθηκε με την Portman, με την οποία παντρεύτηκε το 2012, κάνοντας και δύο παιδιά. Προ μηνός την κεράτωσε και αυτήν όμως. Στο πρώτο του μεγάλης διάρκειας φιλμ τα θαλασσώνει, καθώς προσπαθεί να μπλέξει το ερωτικό δράμα με το μιούζικαλ.

 

Βάση του η μουσική του Nicholas Britell (Moonlight, If Beale Street Could Talk, Don’t Look Up) και εκτελεστές της έμπνευσής του οι πρωταγωνιστές Melissa Barrera (Scream, Bed Rest, In the Heights) και Paul Mescal (Aftersun, The Lost Daughter, Normal People). Δυστυχώς όμως η αφήγηση δεν έχει συνοχή. Το πρώτο μισό του έργου δεν θυμίζει καν μιούζικαλ, ενώ μόλις η μουσική παίρνει τα ηνία στο δεύτερο μισό, χάνεται η όποια ιστορία. Ναι μεν οι νέοι ηθοποιοί τα καταφέρνουν καλά και στο τραγούδι και στο χορό, αλλά δεν υπάρχει στιβαρό σενάριο, για να σε συγκινήσουν. Προτιμήστε την κλασική ταινία του 1954 Carmen Jones με τους Dorothy Dandridge, Harry Belafonte και Pearl Bailey.

 

Εντυπωσιακές οι εμφανίσεις των Marina Tamayo, που χορεύει ένα μαγευτικό flamenco και Rossy de Palma, που εξαργυρώνει την αναγνώριση, που της χάρισε η παρουσία της σε φιλμς του Pedro Almodovar.

 

Trivia: η δράση έχει μεταφερθεί στη σύγχρονη εποχή με τη Barrera να υποδύεται μία μετανάστρια και τον Mescal έναν συνοριοφύλακα.

 

Το έργο κυκλοφορεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 από τη Spentzos Film.

 

Trailer: 

Video Url